Passage nadert zijn einde

Het liquidatieproces Passage is het grootste strafproces ooit in Nederland. Met zeven dodelijke slachtoffers, drie doelwitten van liquidatie die de dans ontsprongen, verschillende kroongetuigen en talloze verdachten, waaronder vermeende kopstukken van de Nederlandse onderwereld, zoals Dino Soerel, Jessy Remmers (foto) en Moppie R. 

Vanaf vandaag houdt het Openbaar Ministerie zijn requisitoir. Daar worden vijf dagen voor uitgetrokken. Op 22 november zal het de strafeisen bekend maken tegen alle verdachten. Het hele proces heeft bijna tien jaar geduurd.

1993

De eerste moorden die in het strafproces aan de orde zijn, zijn de volgende zaken uit 1993:

De zaak Tanta, slachtoffers zijn Djordje Ilic (alias Sonny, 19 jaar) en Samir Hadziselimovic (22), die verbrand werden teruggevonden op een parkeerplaats in Ouderkerk aan de Amstel. Ook wel bekend als de barbecuemoorden.

De zaak Opa: slachtoffer Tonnie van Maurik. Deze sportschoolhouder werd bij het Mercure hotel in Amsterdam doodgeschoten.

De zaak Cobra met slachtoffers Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte. Drugshandelaar Shamel werd samen met zijn vriendin in hun auto in Antwerpen geliquideerd.

Daarnaast nog de zaken Indiana (beoogd slachtoffer Tony Vaz) en Oma (beoogd doelwit George van Dijk).

In de drie zaken waarbij slachtoffers vielen zijn de hoofdverdachten Jessy Remmers en Moppie/Mohammed R. Daarnaast zijn er nog andere betrokkenen bij deze drie zaken, zoals Siegfried Saez (voor betrokkenheid bij doodschieten Shamel en zijn vriendin), Pinny S. (zij zou opdracht hebben gegeven voor de moord op Van Maurik) en Nan-Paul de B. Jessy Remmers en Moppie R. kregen van de rechtbank al levenslang.

2005 – 2006

De zaak Agenda, de liquidatie van Kees Houtman. De vastgoedhandelaar annex drugsbaas werd op de oprit van zijn huis doodgeschoten. Vermeend schutter: Jessy Remmers, geholpen door Peter la Serpe.

De zaak Perugia: de moord op Thomas van der Bijl in zijn café De Hallen. Hiervoor zijn de twee schutters Dwight S. en Remy H. veroordeeld.

Volgens het Openbaar Ministerie is voor de twee moorden opdracht gegeven door Ali Akgün (inmiddels zelf geliquideerd) en Dino Soerel. Beiden werden hiervoor door de rechtbank vrij gesproken.

In deze jaren speelt ook nog de zaak Nicht: de beoogde liquidatie van Atilla Ö.

Kroongetuigen

Het liquidatie proces duurt ook zo lang omdat verschillende criminelen zijn overgelopen naar justitie. Eerst Peter la Serpe, die zelf stelt geholpen te hebben bij de liquidatie van Kees Houtman. La Serpe stak in 2007 over naar het OM. Ook de overstap van Fred Ros, tijdens het hoger beroep van Passage, zorgde voor veel onrust in het milieu. Ros was tot dertig jaar veroordeeld voor het opdracht geven van de moord op Thomas van der Bijl. Daarnaast gaf ook Alex de B., veroordeeld voor de voorbereiding van de moord op Van der Bijl, openheid van zaken. Hij sprak overigens kroongetuige Fred Ros regelmatig tegen.

Willem Holleeder

Willem Holleeder staat niet terecht in Passage, hoewel justitie hem verdenkt van betrokkenheid van de moord op onder andere Cor van Hout, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Holleeders vermeende betrokkenheid komt in een aparte rechtszaak aan de orde.