Peter de Vries protesteert tegen OM-Passage

Misdaadjournalist Peter de Vries heeft eerder deze maand vier e-mails gestuurd aan de advocaten-generaal van de Passage-zaak. Hij protesteert daarin tegen een passage in het requisitoir waarin hij door het OM in zijn visie werd weggezet als een ‘meinedige’ getuige.

Door @Wim van de Pol

Het verschil van inzicht tussen De Vries en het OM draait over vermeende ontmoetingen in november 2004 tussen De Vries, verdachte Jesse Remmers, kroongetuige Peter la Serpe en Willem Holleeder in restaurant Het Arsenaal in Naarden-vesting. Volgens Peter la Serpe lunchten ze allemaal samen op 8 november 2004, iets dat De Vries, Holleeder en Remmers ontkennen. De Vries heeft dat in een eerdere verklaring onder ede ontkend. De Vries stuurde de e-mails nadat de advocaat-generaal in het requisitoir tot twee keer toe sprak over een ‘ongeloofwaardige’ verklaring van De Vries en dat deze ‘het achterste van zijn tong niet had laten zien’.

Jan Tabak

De Vries stelt in de mails dat hij aanvankelijk met Holleeder afsprak op 8 november maar dat die afspraak is verplaatst naar 10 november, maar dat hij met Holleeder doorgaans afsprak in ‘Ome Jan’ en daarmee werd bedoeld hotel Jan Tabak in Bussum. In afgeluisterde telefoongesprekken tussen De Vries en Holleeder wordt ook gesproken over Ome Jan en over een afspraak op 8 november om 13.45 of 14.00.

Niet de bedoeling

Het Openbaar Ministerie zei in de persoon van advocaat-generaal Cynthia de Jong dinsdag op de zitting dat het ‘niet onze bedoeling’ is om De Vries neer te zetten als ‘een meinedige getuige’. ‘Wij gaan er niet vanuit dat hij meineed pleegde’, aldus De Jong. Maar een aantal elementen uit de verschillende verklaringen en e-mails van De Vries vindt het OM wel ‘opmerkelijk’.

De feiten zijn volgens het Openbaar Ministerie dat er op 8 november ontmoetingen in Arsenaal zijn geweest en later in café Chefs in Naarden, tussen Holleeder, Remmers en La Serpe. Ook is er die dag een auto gehuurd door die personen.

Bon

De Vries schrijft dat er misschien verwarring is ontstaan over de datum. Hij zegt op 9 (niet op 8) november in het Arsenaal te hebben geluncht, met mensen van een tijdschrift. Hij zegt daar ooit wel een ontmoeting te hebben gehad met Remmers en La Serpe. Dat ging over een mogelijke televisieuitzending waarvoor die twee misschien materiaal zouden aandragen. Veel herinneringen heeft hij verder niet hieraan.

Obers van het Arsenaal hebben weer verklaard dat ze op een dag De Vries en Holleeder en onderwereldfiguren binnen en buiten het restaurant (‘in de serre’) hebben gezien. Er zit een bon van het Arsenaal in het dossier, datum 8 november. Aan de andere kant, de obers spreken over ‘lekker weer’ en  ‘jasjes-weer’, terwijl de weergeschiedenis leert dat 8 november 2004 een gure en bewolkte dag was, met 5 graden Celsius. En bovendien spraken ze over ‘drie’ en niet over ‘vier’ personen.

Detail

De mogelijke ontmoeting tussen Holleeder en De Vries in Het Arsenaal is maar een detail uit het requisitoir van het Openbaar Ministerie in het hoger beroep tegen onder meer Dino Soerel en Jesse Remmers. Of die ontmoeting er is geweest is belangrijk omdat het twijfel kan zaaien over de vraag of kroongetuige Peter la Serpe nu wel of niet betrouwbaar is.

Later vandaag formuleert het Openbaar Ministerie de strafeisen tegen de Passage-verdachten.


Zie ook:

Passage nadert zijn einde

Het recht van Holleeder om te zwijgen

Dino Soerel en Fred Ros blijven in hechtenis (UPDATE)