Pikante verhalen van douanier Gerrit G. (AUDIO)

De inhoud van de heimelijk opgenomen gesprekken met ex-douanier Gerrit G. lijkt heel wat. Maar wat is het waard? Lang niet zeker is hoe serieus de rechtbank de verhalen zal nemen. Pikant zijn ze wel. Luister na de break.

Door @Wim van de Pol

De samen ruim drie uur durende gesprekken zijn opgenomen eind augustus 2016, niet lang voor het overlijden van de echtgenote van Gerrit, die op de tweede opname nog even te horen is. Het eerste gesprek is kennelijk opgenomen in een appartement nabij het Douane-kantoor in Rotterdam-Zuid. Het tweede speelt in het appartement waar Gerrit verblijft. De gesprekspartner van Gerrit G. – een man die we “Paul” zullen noemen – (wiens identiteit en achtergrond niet vaststaan) heeft de opnames gemaakt. In het eerste gesprek horen we G. aanbellen en binnenkomen, in het tweede gesprek zit Paul eerst in de auto en arriveert na een wandeling bij G. thuis.

Vereffenen

De identiteit van Paul staat niet vast. Een doorgaans betrouwbare bron heeft aan Crimesite gezegd dat deze Paul door een leveranciers van cocaïne in Colombia is gestuurd. Volgens de bron kwam de Nederlander onbetaalde rekeningen vereffenen. René F. had de contacten in Colombia, zegt Paul in de opnames. Hij moet nog wat afrekenen:

De conversatie heeft het karakter van een ondervraging. Paul komt duidelijk informatie halen bij G.. Hij wil weten waar zijn medeverdachten verblijven, welk onroerend goed er is en of er nog geld te vinden is:

Angstig?

Jeroen Pauw meldde deze week in gesprek met de advocaat van G. dat hij deze niet angstig vond klinken (zie video onder). Hoe dat ook zij: Gerrit G. wilde Paul maar wat graag tegemoet komen. Gerrit G. was  geschorst uit zijn voorlopige hechtenis vanwege de ziekte van zijn vrouw. Justitie legde beslag op zijn bankrekeningen en pikte 1,1 miljoen euro aan cash bij hem in. Hij zegt nu volledig ridder te voet te zijn. Hij vraagt dan ook herhaaldelijk geld aan deze Paul die hem ook 25.000 euro belooft.

Ook biedt hij herhaaldelijk zijn diensten aan. Hij werkt dan zelf niet meer bij de Douane, hij zegt Paul te kunnen adviseren, en te kunnen samenwerken met corrupte contacten waarover Paul zegt te beschikken:

Als hij echt aan de grond zit dan is het natuurlijk logisch dat hij bereid is Paul te helpen. Hij zegt bovendien 800.000 aan Dennis van den B. en Sjef H. te zijn kwijtgeraakt en dat René F. hem ook nog geld verschuldigd is.

Moorden

De uitingen van Gerrit G. over anderen zijn uitermate belastend. Als ze waar zijn dan kan er geen twijfel bestaan over een netwerk van cocaïnesmokkel door de Doussie-verdachten: René F., Dennis van den B., André van der H., waar ook Henk E. in figureert zij het dat hij geen verdachte is in Doussie maar in het overlappende Focus-onderzoek, waar ook Gerrit G. in voorkomt.

René F. komt er het slechtst vanaf. Volgens Paul was hij degene die in Colombia de drugs bestelde en volgens G. heeft René F. zowel Rinus Moerer als GGZ-directeur Rob Zweekhorst laten doodschieten (die laatste aanslag was een vergissing want eigenlijk bedoeld voor Dennis van den B.).

G. zegt dus van René F. zelf te hebben gehoord dat deze een aanslag liet uitvoeren. Dat zou juridisch wel een sterk punt kunnen zijn in een zaak tegen René F., die vorig jaar overigens zelf ook ontkwam aan een moordaanslag. René F. wordt nog niet vervolgd voor de moordaanslagen.

Positie

Als het waar is wat er allemaal wordt besproken in de gesprekken was Gerrit G. één van een aantal corrupte ambtenaren in de haven. Hij zegt door een groepje personen te zijn aangestuurd. Gerrit G. impliceert min of meer slachtoffer te zijn doordat hij slecht betaald werd. Maar als G. slechts een radartje in de miljoenenbusiness was, hoe komt het dan dat hij wel van alles en iedereen afweet, inclusief de opdrachtgevers voor moorden? Dat vraagt Paul uit Colombia zich ook hardop af. Hij vindt dat tussenpersonen bij de Douane juist van niks af moeten weten, behalve van die ene container die ze in de gaten moeten houden:

Laconiek

Ed Manders, de advocaat van René F., zegt niet al te zwaar te tillen aan de uitgelekte gesprekken. Het zijn volgens hem vage beschuldigingen. Niet vast staat hoe Gerrit G. aan die kennis komt en evenmin is hem duidelijk wie “Paul” eigenlijk is, zodat ook aan diens verhaal weinig waarde kan worden toegekend, aldus Manders.

De advocaat van Gerrit G. – Jan-Hein Kuijpers – doet eveneens laconiek over de verhalen van zijn client. Het is volgens Kuijpers duidelijk dat zijn client Paul naar de mond heeft gesproken en van alles heeft opgelepeld over andere verdachten, uit het politiedossier van zijn zaak.

Tragische figuur

Gerrit G. is niettemin een tragische figuur. Misschien heeft hij ergens nog een miniem deeltje van de cocaïne-miljoenen die om hem heen zijn verdiend verstopt als appeltje voor de dorst. Plezier zal hij daaraan voorlopig niet beleven.

Op de rand van het overlijden van zijn ‘meissie’ greep hij de ontmoeting met “Paul” aan als een laatste strohalm. Hij zou een één op één telefoon van Paul krijgen en zelfs een tocht op een cruiseship naar Colombia en een visum voor dat land. Maar naar zijn beloofde centen kan hij fluiten. Iemand gooide Gerrit’s relaas op straat en hij raakt daarmee verder tussen wal en schip. Hij zit voorlopig in het huis van bewaring. De dreiging van mogelijk tien jaar gevangenis hangt hem boven het hoofd, na een eis van zelfs 16 jaar.

De laatste berichten:

Rotterdam: de corruptiezaak op de helling?

De corruptie in de haven liep uit de hand (AUDIO)

OM: maximale celstraf tegen douanier