Politie gaat door met ontwapenen

Steeds meer politiemensen moeten hun wapens inleveren. Volgens de korpsleiding hoort het niet bij hun taak om een dienstpistool te dragen. Het gaat met name om forensische onderzoekers en de verkeerspolitie. Bij een deel van de politiemensen stuit dit op weerstand.

In de Telegraaf doen sommigen vandaag hun beklag. Ze zijn het niet eens met de voorgenomen maatregel van de korpsleiding om de politie deels te ontwapenen.

Schietschijf

Agenten vrezen schietschijf te worden op straat, schrijft de krant. Ontwapening is al een jaar een heet hangijzer binnen de politie. Per 1 januari 2019 moeten de betroffen dienders hun pistolen inleveren. Het gaat om de medewerkers van de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) en van de Forensische Opsporing. Volgens de leiding is een wapen niet nodig voor de uitoefening van hun taak.

Plofkrakers

Maar de verkeersagenten zijn bevreesd voor agressie op straat, wanneer ze een verkeersongeval onderzoeken. Een anonieme agent vertelt: ‘We zijn kwaad omdat het niet te verkopen is in deze tijd van terreurdreiging dat politiemensen onbewapend op straat staan en een schietschijf vormen. Daarnaast leert de ervaring dat bij verkeersruzies automobilisten of bijrijders erg vaak zeer agressief gedrag vertonen. Je kunt ook ’s nachts zwaar bewapende plofkrakers tegenkomen, of criminelen die op weg zijn om iemand te liquideren.;