Verdachten diamantroof op vrije voeten (UPDATE)

De rechtbank Haarlem heeft de voorlopige hechtenis van de verdachten van de diamantroof op Schiphol (van 25 februari 2005) geschorst. Het Openbaar Ministerie zag meer dan genoeg bewijs om hen vast te houden.

Door @Wim van de Pol

August B. (56), Errol H.V. (53), Erik P. (52) zouden volgens het Openbaar Ministerie met automatische wapens diamanten en sieraden hebben weggeroofd bij een vrachtvliegtuig op Schiphol. Raoul T. (44) en Ramazan N. (42) werkten destijds bij KLM op het platform en zouden hen hebben bijgestaan op het beveiligde deel van de luchthaven. Ter waarde van tientallen miljoenen euro’s aan buit is nooit teruggevonden.

Het onvermogen om in 2006 de zaak tegen de verdachten rond te krijgen, het ‘compromitteren van de integriteit van onze nationale luchthaven’ (in de woorden van de officier van justitie) en het feit dat het leeuwendeel van de buit spoorloos bleef, maakt de zaak tot een prestigieuze affaire voor justitie.

Dekmantel

In 2013 kwam er informatie (als bijvangst uit een ander onderzoek) die andermaal naar de verdachtengroep wees. Politie en Koninklijke Marechaussee zetten nogmaals groot in. Vanaf 2014 benaderde een handvol politie-infiltranten de twee KLM-verdachten. Onder een criminele dekmantel probeerden ze informatie uit Raoul T. en Ramazan N. te peuren. Daarbij werden kosten noch moeite gespaard.

Glibberig

Er zijn door de politie-infiltranten, die tot in Praag met verdachten in contact waren, veel gesprekken gevoerd, die zijn opgenomen. In die gesprekken is het echter niet gekomen tot een ondubbelzinnig bekennen, of beschuldigen van medeverdachten. Het is glibberig bewijsmateriaal. Als een gesprek langs bankroven, kluisjesroven en de diamantroof op Schiphol glijdt, hoe moet dan de opmerking ‘ze waren erbij’, worden geïnterpreteerd? ‘Wie zijn ze? Waar waren ze bij?’, vroeg een advocaat zich af.

De advocaten willen veel meer informatie over deze infiltratietrajecten. Juist om de contacten en gesprekken goed te kunnen interpreteren en te toetsen willen ze de geluidsopnames horen. De aanduiding ‘sociaal gesprek’ die nu geregeld in de processen-verbaal bij weglatingen te lezen is, vinden zij niet genoeg.

Schoenmaat 49

Het Openbaar Ministerie sprokkelde vooral kleine stukjes bewijs. Er is flink wat anonieme informatie vanuit de criminele inlichtingendienst gekomen, die werd verrijkt. Het werd gecombineerd met bijvoorbeeld informatie over de gedragingen van verdachten, geld dat op de rekening van de KLM-medewerkers werd gestort, ontmoetingen tussen verdachten, en verklaringen van getuigen over signalementen.

Saillant is het gegeven dat hoofdverdachte August B. ongeveer twee meter lang is. Getuigen beschreven één van de rovers als ‘een lange man’. Op een plaats delict is een spoor van een ‘schoenmaat 47, 48 of 49’ gevonden.

B. blijkt niet lang voorafgaand aan de roof bij een hek van het Schiphol-platform te zijn weggestuurd door een surveillerend ambtenaar, waarbij deze noteerde dat B. zich ‘zenuwachtig’ gedroeg.

Bij verdachte Erik P. zijn zakjes aangetroffen die volgens justitie te relateren zijn aan de verpakking van diamanten tijdens de roof. Het zijn allemaal aanwijzingen. Maar er ligt geen opvallende smoking gun in het dossier van het Openbaar Ministerie.

Rippen

Het werken onder dekmantel (het WOD-traject) door binnen- en buitenlandse politiemensen, die poseerden als zware criminelen, werd door hen heel serieus opgevat. Het leidt tot pikante en criminele ontboezemingen in het dossier. Zo blijkt aan verdachten te zijn voorgesteld om personen te gaan rippen. Er is ook aangezet tot een geldsmokkel van 350.000 euro en handel in Afrikaanse “bloeddiamanten”. Verder valt ergens de suggestie dat een smokkel van 1000 kilo drugs ‘geen probleem’ zou zijn.

Het belangrijkste bewijs komt uit de politie-infiltratie. De advocaten hopen daarover nog veel vragen te kunnen gaan stellen en getuigen te kunnen horen. De bedoeling van het Openbaar Ministerie is nu om de zaak begin 2018 inhoudelijk te laten behandelen. De advocaten twijfelen er ernstig aan of dat gaat lukken.

Alle berichten over de zaak:

Verdachten diamantroof blijven vastzitten (UPDATE)

‘Undercoveractie leidde naar diamantrovers’ (UPDATE)

Hoofdverdachte diamantroof nu weer verdacht

Vier verdachten diamantroof nog vast

De rovers wisten precies waarvoor ze kwamen

Arrestaties in onderzoek diamantroof Schiphol (UPDATE)