Politie infiltreert grote drugssite

Politie en Openbaar Ministerie hebben donderdag in een groot internationaal onderzoek één van de grootste drugsmarktplaatsen op internet ontmanteld. Hansa Market werd na twee arrestaties geïnfiltreerd, overgenomen en daarna offline gehaald. Duizenden kopers en verkopers zijn tegen de lamp gelopen

Populairst

Hansa Market is een van de grootste darkmarkets en volgens de politie op dit moment de populairste op darmeb, het anonieme deel van het internet. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Duitsland, Litouwen, de Verenigde Staten en Europol. In Nederland is deze week een topverkoper van de marktplaats aangehouden in Krimpen aan den IJssel. Verder is beslag gelegd op rekeningen met in totaal meer dan 1000 bitcoins, omgerekend ongeveer 2 miljoen euro. De bitcoins zijn overgeboekt naar een rekening van het OM.

Infiltratieoperatie

De val van Hansa Market is het slot van een infiltratieoperatie waarbij de Nederlandse politie in juni het beheer van de marktplaats in handen kreeg. Dat werd mogelijk na de aanhouding van de twee beheerders van Hansa Market in Duitsland. De twee Duitse mannen (uit Siegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen) van 30 en 31 jaar zitten in voorlopige hechtenis.

Litouwen

Servers in Litouwen hostten de website. Onmiddellijk na de aanhouding van de beheerders zijn deze servers en bijbehorende infrastructuur in beslag genomen. Vervolgens is een exacte kopie van de marktplaats overgezet op Nederlandse servers. De darknet site kon gewoon bezocht worden door kopers en verkopers, die niet zagen dat het beheer van Hansa Market was overgenomen door politie en OM in Nederland.

Kopers

Vanaf eind juni kregen het Team High Tech Crime en het Darkweb Team van de politie zo zicht gekregen op grote aantallen verkopers en kopers, die voornamelijk in harddrugs bleken te handelen. Van kopers en verkopers zijn gebruikersnamen en wachtwoorden onderschept. Gemiddeld werden 1000 bestellingen per dag gedaan in reactie op zo’n 40.000 advertenties. De marktplaats telde vorig jaar 1765 verschillende verkopers. Sinds de overname van het beheer van Hansa Market zijn meer dan 50.000 transacties geteld, vooral voor soft- en harddrugs.

Bestellingen onderschept

De politie onderschepte in de afgelopen weken tienduizenden onversleutelde berichten tussen verkopers en kopers over bestellingen . Bij een groot aantal bestellingen kon ook het afleveradres worden achterhaald. Zo’n 10.000 buitenlandse adressen van kopers op Hansa Market zijn doorgegeven aan Europol. Meer dan 500 Nederlandse afleveradressen zijn gemeld bij post- en koeriersbedrijven met de bedoeling de leveringen tegen te houden.

Na de ondergang van Silk Road (2013) en Alpha Bay (juli 2017) groeide op Hansa Market het aantal bezoekers van 1000 naar 8000 per dag.