Politie mag ‘stille sms’ gebruiken

De politie mag 'stille smsjes' gebruiken om verdachten op te sporen. De speciale smsjes worden verstuurd naar de telefoon van een verdachte, maar die ziet niet dat hij een bericht ontvangt. De politie kan daarmee de lokatie van een verdachte traceren, maar kan geen inhoudelijke communicatie inzien. Ook oordeelde dat de politie een zender mag gebruiken die zich voordoet als basisstation, die laat zien met welke zendmasten de telefoon contact maakt.

Volgens de Hoge Raad is het daarom een 'beperkte inbreuk' op de privacy, omdat bij beide middelen geen inhoudelijke communicatie wordt onderschept. Omdat het middel ook maar tijdelijk wordt ingezet, is er volgens de Hoge Raad geen nieuwe wet nodig die het gebruik van de sms regelt. Wel is er toestemming nodig van de officier van justitie.

De stille sms geeft opdracht aan de telefoon om regelmatig contact te maken met zendmasten, waardoor de politie kan zien in welk gebied een verdachte zich ongeveer bevindt. Vaak wordt de stille sms in combinatie met de IMSI-catcher, het neppe basisstation, gebruikt.

Moord en amfetaminelab

Advocaten van drie verdachten hadden bij de Hoge Raad bezwaar ingediend tegen de inzet van de stille sms en de IMSI-catcher. In een zaak werd een verdachte van een moord opgespoord door de IMSI-catcher, en door twee verdachten te volgen met behulp van de stille sms kon een amfetaminelab opgerold worden.

De advocaten van de verdachten in de zaak van het amfetaminelab bepleiten dat de stille sms niet wettelijk is geregeld, omdat de sms niet wordt aangehaald in de bevoegdheden van de politie. Maar volgens het Hof is dat dus niet nodig, omdat de inbreuk op de privacy gering is. Volgens de advocaten is de stille sms in combinatie met de IMSI-catcher gebruikt, maar daar was volgens het hof geen aanwijzingen voor.

Stille sms niet té vaak gebruiken

Wel moet de politie oppassen met de frequentie van het gebruik van de stille sms. Volgens het Hof kan de telefoon veranderen in een peilbaken, waarmee iemand continu kan worden gevolgd, als de politie heel vaak de stille sms gebruikt. Dan is er sprake van een zwaardere inbreuk op de privacy en dan gelden er andere regels.

Lees hier de hele uitspraak over de zaak rond de IMSI-catcher, en hier de uitspraak in de zaak van de stille sms.