Politie moet veel zaken laten liggen

Deze zaken laat de politie liggen: inbraken, diefstallen, tips over hennepkwekerijen, doorrijden na een ongeval. Te veel werk met te weinig mensen. De zogenoemde robuuste basisteams van de politie kunnen het werk niet aan. Dat meldt het AD vanochtend. 

De robuuste basisteams zijn opgericht in 2013, met de vorming van de Nationale Politie. De teams zijn belast met de kerntaken van de politie: noodhulp, de aanpak van problemen in wijken en de bestrijding van veelvoorkomende criminaliteit. Van die laatste twee taken komt amper iets terecht.

Tientallen criminelen vrijuit

Alleen in Amsterdam al gaan daardoor tientallen criminelen vrijuit. Een woordvoerder van de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg tegenover het AD. ‘Het gaat om zaken met daderindicatie, waarbij je vooral moet denken aan inbraken en diefstallen. Die zaken pakken we niet op, tot frustratie van onze mensen.’

Evenementen

Fred Driessen, voorzitter van de politievakbond ANVP, wijst naar het aantal grote evenementen waar agenten bij worden ingezet. Ook zou de bewaking van Joodse instellingen in Amsterdam veel capaciteit vergen. Gevolg is dat politieagenten in de grote steden heel vaak moeten overwerken. En dan nog blijft veel werk liggen.