Politie trekt 20 keer per week wapen om neppistool

De politie moet elke week 20 tot 30 keer met getrokken wapen een jongere benaderen die met een vuurwapen rondloopt. Achteraf blijkt vaak dat het gaat om nepvuurwapens, die zo echt zijn dat dat op een afstandje niet te onderscheiden is.

Dat meldt de politie, die een campagne tegen de nepwapens is begonnen. De agenten behandelen de jongere als een vuurwapengevaarlijke verdachte, en trekken dus hun eigen wapens. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Waarschuwingsschot

Dat gebeurde bijvoorbeeld vorige maand in Rotterdam. Een voorbijganger zag een groepje van zes jongeren, waarvan er eentje een Glock in zijn broekband zou dragen. De agenten die ter plaatse kwamen, trokken hun vuurwapens en stapten zo op de jongeren af.

De jongen met het wapen wilde echter niet luisteren, en maakte een beweging richting een plastic tas, zo stelt de politie. Daarop moest een agent een waarschuwingsschot lossen. De jongen luisterde daarop wel.

‘Maar dat had verschrikkelijk fout kunnen aflopen’, vertelt een van de agenten later. ‘Wat als de jongen het vuurwapen uit het tasje had gehaald. Wat had ik of een andere collega gedaan? Hadden we dan gericht geschoten? We hebben het hier wel over kinderen. De jongens bleken tussen de 13 ent 18 jaar te zijn. Gelukkig is het nu goed afgelopen.’

Nepwapens zijn verboden

De politie start daarom vanaf deze week een campagne, waar jongeren worden gewaarschuwd voor de wapens. Er worden flyers en posters op scholen verspreid, docenten worden gevraagd om aandacht aan de nepwapens te besteden en er komt een campange op social media.

De nepwapens die op echte wapens lijken, zijn overigens verboden. Alleen speelgoedwapens met een zogenaamde CE-markering, die op de verpakking en het stuk speelgoed zelf staan, zijn toegestaan. Die mogen echter niet op straat of op andere openbare plekken worden meegenomen, omdat ze aangezien kunnen worden voor echte wapens.