Recherche reconstrueerde geflopte liquidatie

De moordaanslag op Peter “Pjotr” R. lijkt intensief voorbereid en matig uitgevoerd, zo is de indruk uit het strafdossier. Het is de recherche niet al te moeilijk gemaakt. Roekeloze communicatie met de PGP-BlackBerry’s leidde naar nogal belastend bewijs.

Door @Wim van de Pol

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) achterhaalde de wachtwoorden van PGP’s van zeker drie verdachten (hoe wil justitie niet zeggen) en kon daarmee hele series PGP-berichten lezen (overigens verwacht het Openbaar Ministerie uit Canada nog andere informatie van PGP-telefoons van Nederlandse criminelen.

Meevaller

De recherche had verder een meevaller. Eén van de auto’s die de verdachten gebruikten (een Fiat) was al in augustus 2015 in beeld gekomen. Een observatieteam dat verdachte Anass A. (alias Boeloeloe, verdacht in een ander onderzoek) observeerde nam een verdachte Fiat 500 waar, met daarin personen die kennelijk deze A. ook aan het afleggen waren.

De verdachte Qio C. was bovendien al in beeld als verdachte van de moord op Lucas Boom in Zaanstad (in het voorjaar van 2015). De Fiat leidde de recherche naar een loods in Lijnden en een woning in Amsterdam-Zuidoost. Een groep verdachte personen was dus al in beeld nog voordat de aanslag op R. was gepleegd.

Golf

De verdachten zijn naast Qio C., Atif M., Gennaro L., en Karim S.. Zij zitten vast, terwijl Alejandro P. voortvluchtig is. Tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling hield de voorzitter van de rechtbank een flinke bundel aan (voor sommige verdachten) belastende feiten voor. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat C. en M. de schutters waren terwijl S. aan het stuur zat van een VW Golf waar de daders mee wegkwamen.

“Stoppen Politie”

De daders hadden pech omdat een stel PGP-telefoons is gekraakt. Maar uit een reconstructie die het Openbaar Ministerie maandag presenteerde blijkt dat ze toch ook in de uitvoering van de liquidatie van Peter R. nogal wat steken hebben laten vallen. Allereerst blijken ze kennelijk herhaaldelijk op het punt te hebben gestaan R. daadwerkelijk te liquideren. Enkele dagen voor de aanslag waren drie heren uitgedost in politieuniformen en uitgerust met een electronisch bord (“Stoppen Politie”) en een extra auto (‘… hij beweegt weer (…) we zien hem al (…) hij staat heel lang stil op Amsteldijk …). Ze reden een heel dagdeel achter R. aan, van Amsterdam-Zuid naar Amsterdam-Noord en terug, met daarbij nog een hele lange ronde in Noord inbegrepen. Maar ze kwamen er niet aan toe R. ergens langs de kant te zetten teneinde hem dodelijk te beschieten. Dit tot grote onderlinge frustratie, zoals spreekt uit PGP-berichten:

… ze willen hem die stopteken geven (…) toen die anderen er waren om hem te vlammen was hij al kk binnen (…) pff wat is dit voor shit …

Ook blijkt uit de PGP-berichten dat een ‘klungel’ op zeker moment kentekenplaten thuis heeft laten liggen als ze net in een loods zijn om een ‘waggie’ ermee uit te rusten. Een van de verdachten adviseert per PGP: ‘maak kartonnen bordjes dan’. Dat komt er niet meer van. Maar goed, scotoe had hen toch al in de smiezen.

Nadat twee verdachten op 5 november 2015 rond 12.35 uiteindelijk in Diemen het vuur openden op een Opel met daarin Peter R. vond de politie 34 hulzen, toch een flink aantal projectielen. De daders schoten met zware 7.62 mm munitie uit automatische wapens. Maar de timing was niet goed. Voordat ze begonnen te vuren moesten ze (volgens getuigen) eerst nog een flink aantal meters sprinten. Peter R. zag ze al aankomen. Mede dankzij zijn watervlugge reactie mislukte de aanslag. De Opel bleek later van wel drie kanten onder vuur te zijn genomen. Een zwaargewonde Peter R. schuilde in het water achter het motorblok van zijn Opel.

Scotoe

Wat blijkt: er stond geen andere waggie (geen ‘overstap’) klaar voor de daders. Na de mislukking scheurde het drietal in 5 minuten naar de parkeergarage van Leusdenhof in Amsterdam-Zuidoost, waar ze na het uitstappen al rennend worden gefilmd.

Zo leidden ze de recherche in de richting van een onderduikadres in de buurt. Niet dat die blunder al te belangrijk was. Scotoe had die woning toch al in kaart.

Er stond die middag een observatieteam klaar en een zich verdacht gedragende “Rambo” P. werd in de parkeergarage dichtbij de VW-waggie ‘geveegd’ (in de lange aanloop naar het proces stelde de rechtbank hem op vrije voeten).

Gepopt

Hoewel de verdachten elkaar op zeker moment dringend adviseren om vooral snel ’de tellies uit te gooien’ straalden even ervoor hun telefoons nog aan op de plaats delict en ook bij het Leusdenhof. Het stel blijft nog geruime tijd na de aanslag heen en weer PGP’en over waar iedereen is en wie er ‘veilig’ is. De dankbare recherche leest bijvoorbeeld:

… ze hebben hem wel gepopt weet niet of hij slaapt …’.

Ook duikt dan een verdachte met een extra waggie op (die misschien beter als overstap in de buurt van de plaats delict had kunnen zijn):

… bro laat hem snel naar gaasperplas komen (…) laat je cel thuis, niet in paniek raken … waar staat die waggie dan (…) me brom is in Hdorp … ik hoop dat die kk hond dede gaat.

Buik is boos

Die avond komt ene “Buik” op de lijn, vermoedelijk bij verdachte Atif M.. De recherche stelt dat Buik Naoufal F. ofwel “Noffel” (foto) betreft. Hoe dan ook, Buik is in ieder geval boos over de geflopte actie. Dat gaat onder meer zo:

… vertel hoe ze zijn geveegd … je praat niet kk hond … Je kan toch zeggen? … praat ongeluksvogel … dus ze hebben die waggie kankerhoertje? … hoe vaak heb ik niet gezegd niet met zijn allen in de waggie kankerhoertje … welke garage kankerhoertje … luister jij bent verantwoordelijk … je kon toch fikken in de garage voordat scotoe daar was? …’

M. toont zich ongelukkig over de kritische noten van Buik. Het was ‘de planning’ dat ze ‘die waggie ff zouden zetten’ op het Leusdenhof en pas daarna zouden ‘vlammen’. M. wil ook geen ‘basie’ zijn, het stel heeft alles ‘samen overlegd’, stamelt hij al PGP’end aan Buik.

Moeder’s telefoon

Het wordt nog erger voor Atif M.. Hij laat op de PGP weten dat hij naar Flat Kraaiennest is gegaan. Van het huis van Karim S. in Amsterdam-Osdorp gingen M. en S. in de door de politie van microfoons voorziene Fiat 500 naar hun loods in Lijnden. Hoewel niet direct duidelijk is hoe Karim S. precies in Osdorp is beland (en zijn geopende PGP kennelijk ook geen belastende info opleverde) is de conversatie in de auto (voorzover verstaanbaar) zacht gezegd niet geheel onbelastend. Een greep:

… die waggie was op zich wel schoon … die semtex … alles moet morgen weg … dat die kankerlijer nog leeft … ik ben veilig … ik gooi me moeders telefoon ook weg … ik gooi die telefoon weg dan hebben ze die contacten ook niet meer … ze gaan niks vinden … maar die camera’s gaan op Opsporing Verzocht … ze hebben die beelden ook van die garage … daar sta ik ook niet echt op met die pet … als ie dood is gaan we wel zitten als we worden gepakt … hij heeft zes in ze buik gekregen …

Voor hun aankomst in Lijnden staat het arrestatieteam al op het tweetal te wachten. In hun loods vindt de politie gestolen auto’s. In een kofferbak liggen 2,2 kilo springstof en vijf slagpijpjes. In de verschillende woningen van de verdachten liggen vuurwapens. De bij de aanslag gebruikte wapens zijn nog spoorloos.

De rechtbank Amsterdam doet waarschijnlijk pas in de zomer uitspraak.

Zie ook:

Verdachten zaak “Pjotr” R. komen voor

Geen nader nieuws over Noffel

Politie luisterde moordverdachten na aanslag af (UPDATE)

Qio C. in beeld in drie liquidatieonderzoeken

‘Semtex gevonden bij verdachten aanslag’