Recordbedrag aan plukze-geld geïncasseerd

In 2016 is voor een recordbedrag aan crimineel verkregen geld ontnomen, aldus het het Openbaar Ministerie. Het gaat om 402 miljoen euro, dat is meer dan ooit. Maar, het leeuwendeel is afkomstig van twee bijzondere zaken.

Oezbekistan

Het bedrag 402 miljoen is meer dan twee keer zoveel als in 2015. Het gaat om alle geld dat de overheidsdiensten van criminelen weten af te pakken met hulp van verschillende instrumenten: boetes, transacties, ontnemingen, verbeurd verklaring, en andere.

Twee zaken hebben een disproportioneel aandeel. Het voor betalen van smeergeld in Oezbekistan veroordeelde telecombedrijf Vimpelcom betaalde 167,5 miljoen euro en daarnaast een forse boete. Ook de smeergeldaffaire rond auto-importeur Pon (Volkswagen) bij de overheid in Nederland leverde miljoenen op.

Stijgende

Die twee heel bijzondere zaken vertekenen het beeld. Recent werd uit wetenschappelijk onderzoek duidelijk dat het Openbaar Ministerie juist grote moeite heeft in de “gewone” grote (drugs)onderzoeken crimineel verkregen vermogen te ontnemen. Van de bedragen die de rechter heeft bepaald, komt nog geen derde in de staatskas terecht. Toch is de trend van de (onder meer) met de Plukze-wet verkregen gelden wel wat stijgende. In 2008 was het bedrag 31 miljoen, in 2014 136 miljoen en in 2015 144 miljoen.

Voorbeelden:

Plukze Utrechtse wietzaak flink lager

Plukze: zoon bordeelhouder betaalt ton