Liquidatie Rida middels Blackberry-spyware

Rida Bennajem droeg toen hij werd vermoord een geprepareerde Blackberry bij zich. Officier van justitie Sabine Tammes zei donderdagmiddag op een inleidende zitting voor de rechtbank dat zij verdachte Solaiman L. ervan verdenkt deze Blackberry aan Bennajem te hebben gegeven zodat hij kon worden gevolgd en zijn communicatie kon worden afgetapt. 

Door @Wim van de Pol

Nul seconden

Op 26 januari van dit jaar was de Blackberry in de lucht gekomen. Het eerst contact duurde nul seconden en was met een werknemer van een spyshop. Die verklaarde dat dit contact een test was voor een installatie van spyware. Deze software laadt alle activiteit van de telefoon, van verkeers- en lokatiegegevens tot afgespeelde muziek en foto's, op een server waar die activiteit na intikken van wachtwoord en username gevolgd kan worden door degene die de spyware heeft laten installeren.

Zemel

Op grond van onder meer een foto en andere telefoons concludeerde de politie dat één van de personen die deze spyware liet installeren verdachte L. is. Drie personen hebben de Blackberry getest. Dat blijkt onder meer uit een – naderhand gewiste maar door de politie weer opgehaalde – chat. Verdachten bespreken middels pings hoe het systeem werkt. Het gaat van: 'Ja top man' en: 'dan hebben we die zemel (homo) zo'. Ze maken ook een foto (zie boven): een man met een baseballpet en een jack die door verschillende getuigen wordt herkend als de verdachte Solaiman L..

Loony Tunes

Tammes zei dat het Openbaar Ministerie heeft vastgesteld dat deze chatter Loony Tunes dezelfde is als verdachte L.. Loony Tunes is onder meer zich in Antwerpen en Brussel. Hij heeft ook een Marokkaans mobiel nummer dat gelijk op beweegt met de Blackberry.

Totdat die Blackberry wordt uitgereikt aan Rida Bennajem.

L. kon dat gemakkelijk doen, meent de politie, omdat Rida, die voor politie en onderwereld-vijanden op de vlucht was, hem als een vriend en vertrouweling beschouwde. 

"H"

Kort voor diens dood op 16 maart 2013 draagt Bennajem de Blackberry. Hij heeft ping contact met ene "H" die hem naar een restaurant in Amsterdam-West dirigeert. Vlak daarna wordt hij daar in de buurt doodgeschoten door twee mannen. Nadien wordt het account op de spyware-server niet meer bezocht. Het Openbaar Ministerie oordeelt, op grond van kruitdeeltjes die op kleding en zijn gevonden en een sleutelbos die bij het lichaam lag, dat L. één van de schutters was.
 
L. verscheen niet op de zitting. Hij blijft nog in voorarrest.