Rob Z. bekent liquidatie op Boy Smit

Rob Z.,  veroordeeld tot twintig jaar celstraf in de zaak Yellowstone, heeft bekend dat hij betrokken is bij de moord op Boy Smit in 1997. De moord op Smit is nog altijd onopgelost. Z. doet de bekentenis deze week in Panorama. Smit zou voor de moord hebben gezegd dat hij zich ging aangeven bij de politie om een liquidatie waar zij allebei bij betrokken waren.

Foto: Rob Z., Panorama

Z. wist op dat moment al dat er 'iets' met Smit zou gebeuren, zegt hij in Panorama. Hij had met drie andere personen afgesproken dat hij Smit, zijn pleegzoon, mee zou nemen naar het Flevopark. De plaats waar ze precies moesten zijn, was die avond doorgegeven op een 'veilige telefoon' van Z.

'Ik moest meedansen'

Toen Smit en Z. langs de afgesproken plaats liepen, zou een man met een Brabants accent 'hé, Boy!' hebben geroepen. Toen Boy Smit zijn hoofd draaide, wist de man zeker dat het om Smit ging en vuurde hij op hem met een pistool met geluidsdemper. Toen Smit op de grond lag, vermoedelijk al dood, schoot de schutter nog eens van dichtbij op hem, vertelt Z. in Panorama.

Naar eigen zeggen moest Z. wel meewerken met de schutters. 'Ik kon niet anders dan meedansen met de daders. Anders was ik er zelf ook aangegaan. Zij waren op dat moment veel machtiger dan ik en bepaalden hoe het spel gespeeld diende te worden.'

Ripdeal

De daders zouden een groep kampers uit Brabant zijn, waarvoor Z. en Smit werkten. Als Smit daadwerkelijk naar de politie zou stappen om een liquidatie op te biechten, zou dat grote consequenties hebben voor de organisatie.

De moord die Smit wilde bekennen, was een ripdeal. Er was met een 'Afrikaans stel' een overdracht van zes kilo coke afgesproken; de Afrikanen zouden het geld, drie ton, al bij hebben. De kampers leverden de wapens; Z. en Smit zouden de ripdeal uitvoeren.

Worsteling en schietpartij

De Afrikanen eisten dat ze de drugs op echtheid konden controleren. Z. en Smit hadden helemaal geen coke bij zich; toen de Afrikanen doorkregen dat ze belazerd werden ontstond er een worsteling tussen een van hen en Smit. De Afrikaan wist daarbij het wapen van Smit in handen te krijgen.

Toen Z. daarop een waarschuwingsschot loste, zou er tussen de Afrikaan en Z. over en weer zijn geschoten. De Afrikaan raakte daarbij dodelijk gewond, maar kon nog wel vluchten. Z. zegt dat hij niet wist dat hij hem had geraakt, laat staan dat wist dat hij de man had doodgeschoten. Het lichaam werd de volgende dag niet ver van de plaats van de schietpartij gevonden.

Landelijk opsporingsbevel

De vrouw die bij de doodgeschoten Afrikaan hoorde, kon een gedetailleerd signalement van Z. en Smit geven. Bovendien hadden Z. en Smit hun auto, die op de naam van Smit stond, bij de plaats waar de schietpartij plaatsvond laten staan, omdat de sleutels verdwenen waren.

Er kwam daardoor al snel een landelijk opsporingsbevel naar Smit en Z., die besloten onder te duiken. Smit zag dat al snel niet meer zitten om op de vlucht te blijven en wilde zich aangeven bij de politie; de reden dat hij vermoord zou worden.

Z. hoopt op strafvermindering

Z. wilde in eerste instantie niet over de moord op Smit, die nog altijd niet is opgelost, praten. Maar hij hoopt de bekentenis nu in te kunnen zetten als onderhandelingsmateriaal om een deal te maken in de Yellowstonezaak. Daarin werd Z. veroordeeld voor bomaanslagen, afpersing, oplichting en een poging tot liquidatie, maar Z. hoopt op strafverlaging in hoger beroep.

Daarnaast zegt Z. ook schoon schip te willen maken. Hij zei eerder al dat hij niemand in de Yellowstonezaak zal sparen, en alles op tafel zou leggen.