Saïd Chaou op vrije voeten in uitleveringszaak

De rechtbank in Breda heeft de Marokkaanse Nederlander en Rif-activist Saïd Chaou donderdag op vrije voeten laten komen uit zijn uitleveringsdetentie. De 51-jarige man uit Roosendaal heeft een een enkelband en meldplicht.

Protesten

Saïd Chaou werd eind juni aangehouden op verzoek van Marokko die hem verdenkt van internationale drugshandel, corruptie en deelname aan een criminele organisatie. Ook is hij volgens dat land betrokken bij de financiering van de protesten in de Rif-regio in het noorden van het land die al maanden aan de gang zijn.

Garanties

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie zei dat Chaou alleen was aangehouden terzake van criminele verdenkingen en dat Marokko heeft gegarandeerd dat hij niet zal worden vervolgd voor politieke activiteiten. Het uitleveringsverzoek komt in september voor bij de rechtbank in Amsterdam.

Saïd C. verzet zich tegen uitlevering aan Marokko.

In de strafzaak van Chaou zijn veertien verdachten betrokken. Het gaat om grootschalige hasjhandel naar Frankrijk die vanuit Roosendaal en Etten-Leur zou zijn gecoördineerd.

Zie ook:

Geen uitlevering ex-coffeeshophouder

Ex-Marokkaans-parlementslid aangehouden in NL