‘Satudarah-lid perste Gelderse ondernemers af’

Volgens het Openbaar Ministerie in Arnhem hebben twee verdachten uit Maastricht, van wie één lid is van Satudarah, twee ondernemers, een man en een vrouw, uit Gendt (vlakbij Arnhem) een jaar lang afgeperst. Dinsdag werd de zaak behandeld voor de rechtbank.

Investering

Dat schrijft Omroep Gelderland. Eén van de twee verdachten is voortvluchtig. Hij nam de benen nadat hij onlangs toestemming kreeg voor het bijwonen van de crematie van zijn oma. De slachtoffers hadden een bedrijf in Gendt. Tussen haar ex-vriend en de betrokken vrouw was een conflict ontstaan over geïnvesteerd geld. Toen de ex zijn investering terugvroeg liepen de spanningen hoog op en werd de politie ingeschakeld.

Speeltjes

Op 19 augustus 2013 kwamen vier mannen met hesjes van Satudarah het bedrijfsterrein op. De man van het stel werd mishandeld. Hij kreeg ook een vuurwapen te zien. ‘Er zit een kogel in en die is voor jou’, zo kreeg hij te horen. Hij moest verder zijn hand op een tafel leggen waarna één van de verdachten zou hebben gedreigd met een moker. Het slachtoffer zegt dat er ook een man was die zich ‘de dokter’ noemde en verwees naar ‘speeltjes’ die hij in de werkplaats zag liggen. Eén van de verdachten zou ook ter plaatse plastic handschoenen hebben aangetrokken.

‘Dikke Willie’

Daarna is de vrouw maandelijks naar Eindhoven gereden waar bij de plaatselijke Van der Valk geld werd overhandigd aan twee mannen, ‘een dikke en een indo’. De dikke man zou zich Willie hebben genoemd. In totaal zegt de vrouw bijna 65.000 euro aan haar afpersers te hebben betaald. Willie (52) is de voortvluchtige verdachte, die ook terechtstaat voor het voorhanden hebben van Bij hem zijn ook wapens en cocaïne. Hij is in 1989 veroordeeld voor het medeplegen van moord.

Kinderen

De 43-jarige medeverdachte is lid van Satudarah. Het stel was zo bang voor Satudarah dat ze zelfs niet naar de huisarts durfden om hun verwondingen te laten behandelen, zeggen ze. Ze hebben zich in de schulden gestoken om hun afpersers te kunnen betalen. Uiteindelijk deden ze aangifte. Justitie plaatste hen daarna in een getuigenbeschermingsprogramma. Daardoor kunnen ze hun kinderen ook niet zien.

Verzonnen

De 43-jarige verdachte beroept zich op zijn zwijgrecht. De 52-jarige verdachte heeft verklaard dat hij het stel wel om geld heeft gevraagd, maar dat daarbij geen geweld is gebruikt. Volgens zijn advocaat hebben de Gendtenaren het grootste deel van het verhaal verzonnen en is er te weinig bewijs. De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke celstraf van vijf jaar tegen de twee mannen uit Maastricht. En ook dat ze de 64.500 euro terugbetalen.