OM wil Shurendy Q. in de EBI

Het Openbaar Ministerie wil Shurendy Q. (28), naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught overplaatsen. Deze week arresteerde de Koninklijke Marechaussee (Kmar) op Schiphol en elders nog 15 mensen in het onderzoek Athena, waarin hij hoofdverdachte is. Dat onderzoek is één van de grootste politieonderzoeken naar cokesmokkel van de afgelopen jaren. Onder de verdachten zouden leden van de jeugdbende No Limit Soldiers figureren en er zouden vertakkingen zijn naar het onderzoek in de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels.

Door @Wim van de Pol

CIE

Een deel wordt afgewikkeld in Curaçao onder de naam "Kospe". In het dossier van het Athena-onderzoek komt het voor alsof dit losstaat van wat er bij politie en Openbaar Ministerie op Curaçao plaatsvindt, maar dat mag aan grote twijfel onderhevig zijn. De Koninklijke Marechaussee, die een deel van het onderzoek in Nederland voor zijn rekening neemt heeft immers zelf een afdeling en een Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) op Curaçao.

Het Openbaar Ministerie schrijft dat No Limit Soldiers wezenlijk deel is van het netwerk dat de laatste jaren in lijnvliegtuigen vanaf de Antillen relatief kleine zendingen cocaïne naar Europa heeft gestuurd.

Huurmoordenaars

De politie verdenkt Q. van leiding geven aan een criminele organisatie, grootschalige invoer van cocaïne en voorbereidingshandelingen voor moord. In het dossier beschrijft de politie dat in Nederland een zekere "Quincy" moest worden gedood. Huurmoordenaars Lingetti H. (24) en Germain J. (32) konden hun doelwit niet vinden omdat de politie hem waarschuwde. De politie bracht ook met opzet informatie over inbeslagnames van cocaïne naar buiten, om wraakacties binnen het netwerk te voorkomen.

Aruba

Q. verbleef afgelopen winter legaal op Jamaica en had daar volgens zijn advocaat Inez Weski ook 'werk'. Niettemin zetten de Jamaicanen hem op 10 april 2013 op een vlucht naar Curaçao. In een brief heeft de Nederlandse officier van justitie R. Hagemeier vorige week uitéén gezet hoe dat is gelopen. Q. is sinds 29 november 2012 verdachte en in februari 2013 is hij gesignaleerd. In maart kwam via de Kmar op Curaçao het nieuws dat medewerkers van de Kmar tijdens een conferentie op Aruba hadden besproken met Jamaicaanse politiemensen dat Q. verdachte was en zich waarschijnlijk op Jamaica bevond.

Kalt stellen

Kort daarop kwam het nieuws dat Q. was aangehouden in Jamaica. Ondanks een verbod van een rechtbank in Kingston daar werd hij zonder paspoort uitgezet naar Curaçao. Hoewel hij ook in Curaçao verdachte was in onderzoek "Kospe" kwam hij op vliegveld Hato in bewaring voor uitzetting naar Nederland. Advocaat Weski vindt dat er tussen internationale politiediensten informeel handjeklap is gespeeld en daarbij vertrouwelijke gegevens uit Nederlandse politiebestanden onrechtmatig zijn gebruikt. Weski: 'Ondertussen probeert het Openbaar Ministerie cliënt de EBI in te krijgen en lijkt in feite cliënt en diens verdediging kalt te willen stellen.'