Silk Road-zaak: emoticons blijken cruciaal

In de zaak rond de online illegale marktplaats Silk Road is een strijd ontstaan tussen de advocaten van de vermeende oprichter en de aanklagers over emoticons, die zijn gebruikt in chats. De aanklager las enkele chats voor in de rechtbank, maar maakte daarbij geen opmerking over emoticons. Volgens de verdediging zijn die juist cruciaal in het gesprek.

De rechtszaak tegen Ross Ulbricht, die de marktplaats waar volop werd gehandeld in drugs, lijkt elke week een nieuwe, verrassende wending aan te nemen. Voor de zaak was begonnen, probeerde de verdediging aan te tonen dat bewijsmateriaal op de servers onrechtmatig was verkregen.

In de eerste week was er de gedeeltelijke bekentenis van Ulbricht; hij zou de oprichter zijn, maar de site kort na de oprichting hebben overgedragen. Aan de oprichter van de omstreden bitcoinbeurs Mt Gox, verklaarde hij weer later.

‘Onderdeel van bewijs’

Afgelopen week ontspon er een strijd over de interpretatie van de chats, die door de aanklagers als belangrijk bewijsmateriaal worden beschouwd. De verdediging eisten direct dat er ook vermelding zou worden gemaakt van het gebruik van emoticons. ‘Dat is ook onderdeel van het materiaal’, aldus een van Ulbrichts advocaten.

‘Chats hoor je te lezen’

De verdediging probeerde eerder al voor elkaar te krijgen dat de chats, net als forum posts, emails en andere internetcommunicatie niet zou worden voorgelezen. ‘Chats zijn gemaakt om te lezen, niet om naar te luisteren’, aldus een advocaat. De intonatie of het gebrek daaraan zou de betekenis van een bericht kunnen veranderen. De rechter was het daarmee eens: de aanklagers mogen de chats voorlezen, maar de jury werd sterk aangeraden de gesprekken ook te lezen.

Begrijpt de jury bitcoinmining?

De zaak draaide er op uit dat de aanklager vermelding maakte van een emoticon als die in de tekst vermeld stond. De verdediging nam daar uiteindelijk genoegen mee. Maar het lijkt er op dat de strijd rond de chats nog niet gestreden is: de advocaten zitten er bovenop, en vroegen eerder al om termen als ‘bitcoinmining’ (het creëren van de digitale munt bitcoin) en ‘TOR’ (een netwerk waarmee je anoniem kunt internetten) uit te leggen zodat de jury de zaak beter begrijpt.