Sporen Bende van Nijvel gezocht bij oud-militair

De Belgische politie is op zoek op een terrein bij het mijnengebied in het Belgische Bergen op zoek naar sporen van de Bende van Nijvel. De politie zoekt al sinds maart bij de mijnen, maar is nu gericht op zoek op een terrein dat eigendom is geweest van Georges H., een oud militair die connecties had met neonazi's.

Auto met lijk

In de jaren 90 kwam er een tip bij de politie binnen dat er een auto met een lijk en wapens in de oude mijnen was gereden. Mogelijk is het lijk van het bendelid 'Killer'. Bij een van de overvallen in 1985 is hij in de kofferbak gaan zitten met een automatisch wapen, om voorbijgangers te beschieten. Een agent heeft toen teruggeschoten en is ervan overtuigd dat hij hem geraakt heeft. Het was de laatste overval die door de bende werd gepleegd. In totaal vielen 28 doden bij gewelddadige overvallen op voornamelijk supermarkten.

Autopers

Omwonenden van de mijn vragen zich af of de politie daadwerkelijk wat gaat vinden, meldt de Belgische krant De Morgen. Er zou een autopers op het terrein hebben gestaan die regelmatig werd gebruikt om auto's tot een compact pakket schroot te verwerken. Ook werd in 2004 het meeste vuil al opgeruimd.

Neonazi

Georges H., die in de jaren 80 eigenaar was van het terrein waarop nu wordt gezocht, was rijkswachter en agent van de militaire veiligheidsdienst, melden Belgische media. Hij is in 1989 zijn overleden. H. was bevriend met onder meer Georges Simon, een neonazi die eerder in beeld kwam bij het onderzoek rond de Bende van Nijvel. Ook had H. contacten met majoor Bougerol, die in sommige theorieën rond de Bende van Nijvel als het hoofd van de Bende van Nijvel wordt gezien.

Ondergronds burgerleger

Nadat eind jaren 70 de communistische partij in de Italiaanse regering terecht kwam, zou de majoor volgens sommige theorieën een ondergronds leger hebben geleid, om te voorkomen dat in België hetzelfde zou gebeuren. In Italië werd een aantal jaar geleden door een parlementaire commissie al aangenomen dat een burgerleger aanslagen pleegde die op de communisten werden afgeschoven. Voormalig premier Giulio Andreotti bekende dat in de jaren 90 bovendien al. In Luxemburg zou een ondergronds in '85 en '86 tientallen bomaanslagen hebben gepleegd.

Protest tegen kruisraketten

In België had de Bende van Nijvel mogelijk ervoor moeten zorgen dat de publieke opinie zich keerde tegen linkse en pacifistische sentimenten. In de jaren voor de Bende van Nijvel actief werd, werd er in België hevig geprotesteerd tegen kruisraketten die de Amerikanen in België stationeerde. Bekend is dat België een ondergronds leger had dat, mochten de Russen binnenvallen, direct als georganiseerde verzetsgroep kon opereren. Dergelijke verzetsgroepen werden in de Koude Oorlog door de Amerikaanse en Britse geheime diensten door heel Europa opgezet.

Ultieme pogingen

De afgelopen jaren wordt alles op alles gezet om de overvallen uit de jaren 80 op te lossen. In november 2015 zal de zaak verjaren. Er wordt voornamelijk gegraven naar wapens of lijken. Zo werd in 2012 in een bos bij het Belgische Haacht gezocht naar wapens. Ook werd er toen gezocht naar het stoffelijk overschot van het bendelid "Killer". Die zoektocht liep uiteindelijk op niets uit.