Bij recessie vaart de maffia wel

In de Italiaanse stad Napels voeren de autoriteiten een felle strijd tegen de lokale georganiseerde criminaliteit: La Camorra. Op grote schaal worden geld en bezittingen in beslag genomen maar de Camorra vreet zich net als de maffia uit Sicilië en Calabrië steeds verder in in de politiek en, door de recessie, ook in de economie.

75%

De clans van de Camorra zijn families die vaak regionaal verbonden zijn aan bepaalde wijken. Sommige flatwijken zijn geheel vervallen en overgenomen door drugshandelaren. In Italië loopt nu een landelijke campagne die moet voorkomen dat jongeren afglijden door te gaan werken voor de georganiseerde criminaliteit. In Napels zijn wijken waar de jeugdwerkloosheid meer dan 75% is.

Recessie

Door de recessie vaart de maffia wel. Duizenden kleinere en middelgrote bedrijven verkeren in ernstige moeilijkheden en zijn daarom doelwit van de maffia die geld fourneert en daarmee inkomsten uit drugshandel, afpersing of andere illegale activiteiten als afval dumpen kan witwassen. 

gemeenteraden ontbonden

Anders dan de 'Ndrangheta en de Siciliaanse Cosa Nostra is de Camorra niet hiërarchisch georganiseerd maar een groep clan's die elkaar meer bestrijden dan samenwerken. Maar toch is ook de Napolitaanse Camorra is op ontelbare manieren verbonden met legitieme bedrijvigheid. 'De maffia neerzetten als mannen die intimideren en bedreigen is te simpel', zei een officier van justitie tegen Reuters. 'Bovendien hebben de kinderen van de bazen veelal een topopleiding aan de universiteit gehad.' Vorig jaar zijn in Zuid-Italië 25 gemeenteraden ontbonden omdat ze waren geïnfiltreerd door de maffia, het hoogste aantal sinds 1993. 

Cash-probleem

Voor de maffia is de overvloed aan cash momenteel het grootste probleem. Voortdurend leggen de autoriteiten beslag op bezittingen en tegoeden en er worden ook leidende figuren aangehouden. Een officier van justitie zei tegen persbureau Reuters dat dit niet de oplossing is in de strijd tegen de maffia. 'De maffia is diep geworteld in de economie en in de politiek.'

Politieke wil

Volgens Franco Roberti, de nieuwe topman van de afdeling anti-maffia van het Openbaar Ministerie heeft gezegd dat het land de politieke wil ontbreekt – en de middelen – om de maffia aan te pakken. Door de euro-crisis heeft de aanpak van georganiseerde criminaliteit geen prioriteit.