Teeven wil adviesrecht voor slachtoffer

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil dat slachtoffers van misdrijven de rechter advies gaan geven over de straf die de dader moet krijgen. Ze kunnen daarbij mogelijk ook nieuw bewijs aanleveren. Dat staat in een wetsvoorstel dat Teeven voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd.

Slachtoffers mogen daarnaast zeggen voor welk misdrijf zij de dader veroordeeld willen zien en wat een gepaste straf zou zijn. Het adviesrecht geldt ook voor ouders van jonge slachtoffers of nabestaanden.

Teeven wil het spreekrecht uitbreiden omdat verschillende rechtbanken verschillende normen hanteren, verklaarde hij vrijdagavond bij Pauw en Witteman. In sommige rechtbanken mag alleen gesproken worden over hoe slachtoffers zich voelen, terwijl andere rechters het goed vinden dat zij zich uitlaten over de straf, ondanks dat dat niet bij wet geregeld is.

'Het moet duidelijk zijn dat als slachtoffers over schuld, straf en bewijsmiddelen, de advocaat van de verdediging ook de mogelijkheid heeft om de slachtoffers of nabestaanden daarover te ondervragen', aldus Teeven in de talkshow. Dat is nu nog niet mogelijk.

Als het slachtoffer of nabestaanden geen gebruik willen maken van het adviesrecht, kan hij in het voorstel van Teeven ook niet worden ondervraagd door de advocaat van de verdachte.

Slachtoffers en nabestaanden zullen door Stichting Slachtofferhulp en het OM voorgelicht worden over een mogelijk 'kruisverhoor' als zij gebruik willen maken van het adviesrecht.

Lees ook:

Mogen slachtoffers straf eisen?

Wedzinga: het spreekrecht van slachtoffers

Hoge Raad: geen ruimte spreekrecht ouders