Eis 15 jaar tegen Shurendy Q.

Tegen Shurendy Q. uit Curaçao heeft de officier van justitie in Haarlem 15 jaar cel geëist voor voorbereiding moord, lidmaatschap van een criminele organisatie en het invoeren van cocaïne. In de beveiligde rechtbank op Schiphol werd tegen medeverdachte Franklin A. (40) ook 15 jaar geëist. De twee zouden lid zijn van de Curaçaose No Limit Soldiers, die volgens het Openbaar Ministerie huurmoorden pleegt. Onder medeverdachten zijn ook medewerkers van de luchthaven Schiphol.

Vliegtuigvleugel

Volgens het OM organiseerde de groep cocaïnetransporten vanaf diverse Caribische eilanden naar Nederland. Er is maar één transport gepakt, 6 kilo in een vliegtuigvleugel op 25 februari. De strafeis is voornamelijk ingegeven door de poging tot liquidatie van Shurendy Q. en medeverdachten. Er was een conflict over drugs waarbij op de achtergrond een bendeoorlog zou spelen tussen de Buena Vista Club en de No Limit Soldiers.

Ping

Onderzoek Athena startte op 15 september 2011 naar aanleiding van anonieme informatie over drugsimport via Schiphol. Eerst zocht de Koninklijke Marechaussee naar de rol van de Schiphol-medewerkers. Pas later kwam Q. in beeld als een figuur op de achtergrond, die echter alleen maar communiceerde middel ping-berichten. Toen de cocaïne in Schiphol wed gevonden kreeg een mede-verdachte de schuld. Het OM besloot de vondst bekend te maken omdat de toon van de ping berichten zeer dreigend werd.

Op zeker moment concludeerde het OM dat Q van plan was een man te doden. Er waren berichten als: 'en dan komt shota en spat knalt zijn gezicht' en 'Omdat ik hm wil verbranden zodat het is afgelopen' en 'zeg hun 100. Meteen meteen Sangre'

Nalatig

Advocaat van Q. Inez Weski vroeg niet ontvankelijkheid omdat het Openbaar Ministerie volgens haar heeft gesold met de grondslag voor de verdenking, de inzet van bijzondere opsporingsmethode, en de politie Q. op illegale wijze uit Jamaica heeft laten "ontvoeren". Ook vindt Weski dat het Openbaar Ministerie nalatig is geweest in het onderzoek naar de vraag of het wel echt haar cliënt was die achter alle incriminerende ping-berichten schuilgaat. Q. is nooit getapt. Volgens Weski goochelt het OM met bijnamen en ping-namen om het bewijs rond te krijgen. Omdat volgens Weski Q. niet verantwoordelijk is voor de belastende ping-berichten en het overige bewijs mank gaat en karig is vindt ze dat Q. sowieso moet worden vrijgesproken.

Vught

De veiligheidsmaatregelen rond de groep van Q. zijn uitermate hoog. Hij werd tijdens het proces met een helikopter aangevoerd vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. No Limit Soldiers zou betrokken zijn bij de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels.