Tien jaar en tbs voor familiemoorden

De rechtbank in Den Bosch heeft een 18-jarige jongen uit Veghel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs met bevel tot verpleging voor de moord op zijn moeder, zusje en oma op 1 september 2015 in Veghel.

Halter

De jongen heeft verklaard dat hij vanaf de zomer 2015 zelfmoordneigingen had en op 1 september wakker werd met de gedachte zelfmoord te plegen. Hij was bang dat zijn moeder, zusje en oma hem zouden tegenhouden en besloot daarom hen om het leven te brengen. Diezelfde ochtend kneep hij zijn zusje haar keel dicht en sloeg hij zijn moeder en oma met een halter, waarvan hij zelf een soort hamer had gemaakt, meerdere keren op hun hoofd. Omdat hij zeker wilde weten dat ze dood waren, ging hij nog een keer bij hen kijken. Hij sloeg zijn oma en moeder nogmaals meerdere keren en controleerde bij de laatste wurging van zijn zusje of ze nog hartslag had. De rechtbank oordeelt dat sprake is van drievoudige moord, omdat de jongen het voorgenomen plan had om hen te doden en ook voldoende tijd en gelegenheid nog af te zien van zijn plan.

Gedragsstoornis

Volgens de advocaat van de jongen valt niet uit te sluiten dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens het ombrengen van zijn familieleden. Daarom vroeg de advocaat de rechtbank de man te ontslaan van alle rechtsvervolging. De rechtbank vindt echter dat de jongeman toch wel enig besef had van zijn handelen, omdat hij enkele bewuste en rationele keuzes maakte. Zo ging hij meerdere keren terug naar de slachtoffers om zeker te weten dat ze niet meer leefden, waste hij bloedvlekken weg en ging hij naar het huis van familie, waarbij hij naar eigen zeggen deed alsof hij van niets wist. Daarnaast houdt de rechtbankrekening met de conclusies van een psychiater en psycholoog. Volgens de deskundigen is er bij de jongeman kort gezegd sprake van een gedragsstoornis en gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. De rechtbank acht de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar en volgt de deskundigen ook in hun oordeel dat sprake is van een kans op zeer ernstig agressief gedrag.

Volwassenenstrafrecht

De jongen was 17 jaar toen hij de delicten beging. Vanwege de ernst van de feiten, de omstandigheden en de persoonlijkheid van de jongeman past de rechtbank het volwassenenstrafrecht toe en niet het jeugdstrafrecht. Alles bij elkaar acht de rechtbank het jeugdstrafrecht niet toereikend en veroordeelt de jongeman tot een langdurige gevangenisstraf en tbs met bevel tot verpleging. Met deskundigen vindt de de rechtbank dat de jongen zo snel mogelijk tbs-behandeling moet krijgen.

Naast de celstraf van 10 jaar en tbs met veroordeelt de rechtbank de jongeman tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 10.000 euro aan de nabestaanden.

Zie ook het vonnis.