Tom krijgt Jerry nooit te pakken

Hier en daar was het woord na de ontsnapping van Joaquin “El Chapo” Guzman weer te lezen: “drugsbende”. Chapo was de leider van een “drugsbende”. Lekker simpel. Mooie illustratie van het onbegrip en onderschatting die er voor internationale georganiseerde misdaad bestaan.

Door @Wim van de Pol

De iconische foto is net zo illustratief. Een zwaarbewapende soldaat bewaakt de tunnel. Maar Chapo is al weg. Zelfs de hypermodern uitgeruste Mexicaanse krijgsmacht kan de kartels niet stoppen. Chapo is ze te slim af als zoals Tom (de kat) Jerry (de muis) maar niet te pakken krijgt.

Tunnel

Maar “Chapo” Guzman is geen muis en zijn netwerk niet zomaar een stelletje drugscriminelen. Chapo is nog veel slimmer dan Jerry met bovendien met een ongelimiteerd financieel vermogen. Chapo is geen leider van een “drugsbende”. Wel is hij deel van een organisatie die in staat was op professionele wijze een 1,5 kilometer lange tunnel te laten ontwerpen en te bouwen en zo de meeste gezochte man van Mexico uit een high security gevangenis te halen. Datzelfde netwerk zet ook voortdurend Amerikaanse Tom voor gek door maandelijks tonnen aan drugs door de zogenaamd superbeveiligde grens met de Verenigde Staten te sturen.

Te slim af

Ook in Europa en Nederland worden politie en justitie voortdurend voor gek gezet door slimme netwerken die de draak steken met de strijd tegen de drugshandel. De prijs van cocaïne blijft al sinds mensenheugenis gelijk. Deze “drugsbendes”, zijn iedereen te slim af. Hoewel er genoeg kleine vissen tegen de lamp lopen gaat de handel van de grote investeerders gewoon door.

Budgetten

“Drugsbendes” verdienen honderden miljarden per jaar aan handel die lucratief wordt door een zinloze strijd tegen de drugs die door de belastingbetaler wordt opgehoest en alleen maar de budgetten van de politie ten goede komt. Het woord “drugsbende” lijkt ook aan te geven dat er sprake is van een vreemde entiteit die “ons” niet criminelen bedreigt. Was het maar zo simpel.

Legale economie

De miljarden van Chapo en anderen die via de haven van Rotterdam cocaïne importeren vloeien uiteindelijk onze economie binnen en zijn wezenlijk onderdeel van de wereldeconomie. Banken ontvangen handenwrijvend iedere klant met geld. En als de “drugsbendes” slim genoeg zijn om compliance en due diligence maatstaven te ontwijken – en dat zijn ze – vindt ook hun geld netjes zijn weg in de legale economie.

Als het moet

Leoluca Orlando is oud-burgemeester van Palermo. Hij was een man die veel Sicilianen ervan bewust maakte dat ze niet hoeven mee te werken aan de wensen van de Cosa Nostra maar was tegelijk realist. ‘Als je er niets van merkt, dan gedijt de maffia’, zei hij. Zo is het ook met het netwerk rond Chapo Guzman. Ze willen liever hun illegale zaken doen zonder geweld of koppen in de kranten. Nu was kennelijk het belang Guzman eruit te halen te groot. Mogelijk zou een kroongetuigedeal met de Verenigde Staten te veel schade toebrengen aan het Sinaloa-kartel. Als het moet haalt de “drugsbende” Guzman zonder problemen uit de extra beveiligde gevangenis. De beteuterde soldaat bij de tunnel is een machteloze Tom die Jerry nooit te pakken krijgt.