Top-militair voor krijgsraad om geweld

De stafchef van de Koninklijke Marine in Kabul is geschorst nadat zijn vrouw aangifte heeft gedaan van mishandeling. Ze beschuldigt hem ervan dat hij haar de keel heeft dichtgeknepen nadat ze hem had verteld dat ze wilde scheiden. Bij de politie ligt ook een aangifte van mishandeling van haar kinderen. Hij zou ook allerlei militaire informatie met zijn vrouw hebben gedeeld. Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad woensdag.

Door @Silvan Schoonhoven

Krijgsraad

Kapitein-ter-zee kolonel Van Aalst werkte in Afghanistan, waar hij de hoogste vertegenwoordiger was van de Nederlandse regering. Het ministerie van Defensie bevestigt dat hij is geschorst en dat er een onderzoek loopt naar het gedrag van de hoge militair uit Petten. De verdenking luidt op dit moment ’huiselijk geweld’, laat het openbaar ministerie weten, maar tijdens het onderzoek kan dat nog veranderen. In het voorjaar volgt naar verwachting een zitting voor de krijgsraad.

Blijvend letsel

De partner vreest dat ze aan de wurgpoging, op 14 juli vorig jaar, mogelijk blijvend letsel overhoudt. Ze eist een schadevergoeding van de marine, maar die zegt dat het om een privéaangelegenheid gaat. De vrouw is verder op het hart gedrukt dat ze strafbaar is zodra ze de militaire geheimen die haar man eventueel met haar heeft gedeeld, verder te verspreiden. Advocaat Geert-Jan Knoops liet dinsdag weten dat Van Aalst, omdat hij formeel nog in dienst is, niets over de zaak kan zeggen.

'Huiselijk geschil'

Zelf ziet ze de wurgpoging als een kalme en weloverwogen actie door een getraind militair. Maar Defensie noemt de zaak ’een huiselijk geschil waar wij verder buiten blijven’. Volgens de echtgenote van stafchef en kapitein-ter-zee Van Aalst is de marine echter wel degelijk aansprakelijk voor het geweld waarvan ze aangifte heeft gedaan. Hij zou haar keel hebben dichtgeknepen, en nadat ze zich had losgerukt, drukte hij had plat tegen de muur, schrijft ze in haar verklaring. De lucht werd uit haar longen geperst en het deed pijn – ze had net een borstkankeroperatie ondergaan.

Financiële problemen

Haar man is nu geschorst in afwachting van een krijgsraad, maar de echtgenote voelt zich toch niet begrepen door de krijgsmacht. Haar man is op vrije voeten en ze is bang voor hem. Bovendien dreigen grote financiële problemen en zelfs een huisuitzetting, omdat ze haar helft van de hypotheek niet meer kan betalen. Ze kan haar werk als veiligheidsconsultant nog maar met een fractie van haar oude kracht uitvoeren door alle ellende.

Gevechtstraining

De marine schreef haar dat ze meevoelden met de thuissituatie, maar dat er ’geen causale relatie is’ tussen eventueel geweld en het Commando Zeestrijdkrachten. 'Wij zijn er als werkgever niet bij betrokken', zegt ook een woordvoerder van Defensie.
'Ik vind niet dat ze de verantwoordelijkheid zomaar kunnen afwentelen’, werpt de echtgenote tegen. 'Hij was de hoogste vertegenwoordiger van Nederland in de Afghaanse hoofdstad Kabul, niet zomaar een matroos. Bovendien is hij niet zomaar een burger zonder gevechtsvaardigheden. Voordat hij naar Afghanistan ging, heeft hij zelfs nog extra gevechtstraining gehad. Een kennis van me die bij de marine heeft gewerkt, zei: als officier ben je altijd in functie.'

Ingewikkeld

Zaken waarbij een militair wordt aangeklaagd vanwege gedrag in zijn eigen tijd, liggen altijd ingewikkeld, zegt advocaat Geert-Jan Knoops. Hij bereidt de zaak voor Van Aalst voor en is nog bezig zich in het dossier te verdiepen. 'Het is nog te vroeg om hierover een standpunt in te nemen. Formeel is mijn cliënt nog in dienst. Hij kan daarom niets over de kwestie zeggen zonder toestemming van Defensie.'

Geheimen

Er speelt nog meer dan alleen mishandeling. De echtgenote deed ook aangifte vanwege de mishandeling van haar kinderen. Bovendien waarschuwde ze de marine dat haar echtgenoot – in elk geval tegen haar – wel erg loslippig was over geheime militaire informatie vanuit Afghanistan, en dat hij Nederland op die manier mogelijk in diskrediet zou kunnen brengen bij de Navo-partners. Het antwoord van de zeestrijdkrachten was het advies om ’de door u aangeduide confidentiële informatie alleen te overhandigen aan de Koninklijke Marechaussee. Het (door u verder) verstrekken van dergelijke informatie aan derden is namelijk in de wet strafbaar gesteld.'

Geweld

De aangifte tegen de kapitein-ter-zee doet denken aan een geweldszaak uit 2010, toen Richard van Harskamp, de voormalig bevelhebber van de Nederlandse troepen in Afghanistan een werkstraf kreeg van tachtig uur (waarvan de helft voorwaardelijk) voor mishandeling van zijn partner thuis. Hij benadrukte dat hij aan zichzelf en zijn relatie ging werken, maar ging later opnieuw in de fout. In Soesterberg werd hij opnieuw aangehouden. Eind 2011 kreeg hij een boete van 500 euro omdat hij de ex-man van zijn vriendin zou hebben mishandeld. Toen was de maat vol voor het ministerie van defensie. De ’verklaring van geen bezwaar’ werd ingetrokken. Die verklaring is onmisbaar om als militair werkzaam te zijn. In juni 2013 kondigde Van Harskamp aan dat hij naar de rechter zou stappen om zijn ontslag aan te vechten.