Tot zeven jaar voor corrupte douaniers

Twee douaniers op Schiphol zijn donderdag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk zeven en drieënhalf jaar omdat ze hielpen cocaïne uit Chili het land binnen te brengen.

Ingeroosterd

Er was respectievelijk acht en zeven jaar cel geëist. De rechtbank vindt dat tegen Angelique van Z. (34) uit Haarlem en Paul van de W. (50) uit Purmerend omkoping bewezen is en ook lidmaatschap van een criminele organisatie die meerdere drugstransporten voorbereidde. Zij zorgden er volgens de rechtbank voor dat zij op bepaalde momenten samen stonden ingeroosterd voor een dienst bij een specifiek postbedrijf. Zo passeerde in oktober 2015 ruim 8 kilo cocaïne verstopt tussen olijfolie uit Chili de postkamer van DHL.

Afluisterapparatuur

Het onderzoek liep toen al. Telefoons werden afgetapt en in een auto van was afluisterapparatuur geplaatst. De Koninklijke Marechaussee wist ook al dat het transport via DHL zou komen. En ook dat het was bestemd voor een garagebedrijf in Amsterdam.

Twee mannen van 46 en 60 jaar kregen zeven en zes jaar cel en twee anderen taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf.