Twee daders bij aanslag Amsterdam-Osdorp (VIDEO)

De politie heeft een compositietekening verspreid van de één van de twee mannen die 4 oktober de 42-jarige Ricardo S. hebben beschoten aan het Iwan Kantemanplein in Amsterdam-Osdorp.

Piaggo

S. overleefde de aanslag, die plaats vond voor het begin van schooltijd, voor het oog van schoolgaande kinderen en hun ouders bij een basisschool. De politie maakte dinsdagavond bekend dat op de dag voor de schietpartij, op maandag 3 oktober, twee mannen rond 13.00 een Piaggio Beverly 500 motorscooter klaar zetten aan de Dachstein in Amsterdam-Osdorp. Dat is vlakbij basisschool de Horizon aan het Iwan Kantemanplein. Ruim voordat de basisschool op dinsdag open ging, reden er twee mannen op de Piaggio langs het schoolplein. Even later reden de mannen richting een gekleurde hek waar ze ruim een kwartier bleven staan.

Hielen

Om 08.35 uur leken de twee af te haken. Maar toen Ricardo S. rond 08.40 aan kwam lopen namen ze hem onder vuur. S. zette het op een lopen, met de daders op zijn hielen. Verderop in de wijk wist hij zich, volgens de politie, ‘in veiligheid’ te brengen. Vanaf de plek waar de daders hun liquidatiepoging hebben gestaakt zijn ze via één van de zijstraten van de Trijn Hullemanlaan doorgereden naar het Ladogameerhof, verderop in Osdorp. Op die plek hebben ze hun Piaggio Beverly 500 achtergelaten en in brand gestoken.

Akersingel

Vanaf de plek van de brand zijn de daders een paar honderd meter verder gevlucht naar de Akersingel. Op deze parkeerplaats hadden ze een auto klaarstaan, dat was een witte, sportieve auto. Mogelijk een Seat. Volgens meerdere getuigen droegen de mannen op dat moment geen helm meer en zijn ze weggereden via het industrieterrein in de richting van de A9 en Badhoevedorp.

De man van de compositietekening was de schutter, de langste van de twee daders: tussen de 1.90 en 2.00. Hij is waarschijnlijk zo rond de 30 jaar oud en vermoedelijk van Surinaamse of Antilliaanse afkomst. De bestuurder van de scooter was een stuk kleiner en had een tenger postuur. Hij droeg een grijze integraalhelm. Alleen zijn ogen waren te zien, die waren bruin of heel donkerbruin. Hij is vermoedelijk ook van Surinaamse of Antilliaanse afkomst.

Hakan Aradas

De politie heeft ook een compositietekening (rechts) verspreid van de man die Hakan Aradas (44, foto links) doodschoot, in de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 oktober, op de kruising van de Jan Evertsenstraat met de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West.