Undercovers op jacht naar corruptie Limburg

In het najar van 2012 hebben vijf undercovers van de Rijksrecherche op de vastgoedbeurs Expo Real in München geprobeerd contact te leggen met de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol en de toenmalige VVD-wethouder Jos van Rey.

Observeren

Daarnaast liepen er vijf rechercheurs om Van Pol en Van Rey te observeren. In het boek ‘El Rey. Van jager tot prooi’ van de Limburgse journalisten Hans Goossen en Theo Sniekers staat een reconstructie van het onderzoek naar de corruptieverdenkingen tegen Van Rey en Van Pol.

Mooie vrouw

De rechercheurs deden net alsof ze vastgoedmensen waren. Ze zouden onder deze dekmantel erin zijn geslaagd om mogelijk belastende verklaringen op te tekenen uit de mond van Van Pol. Ene “Vissers” zei voor buitenlandse banken te bemiddelen bij financieringen. Hij was vergezeld van een jonge mooie vrouw.

Goede vrienden

De sting deed zich voor tijdens het ontbijt op 10 oktober 2012. Vissers en Van Pol maakten een afspraak in Roermond. Tijdens die afspraak zei Van Pol dat het ‘maar goed is dat ik zulke goede vrienden heb’. Vastgoedman Van Pol zou met zijn uitspraak op zijn innige band met de politicus Van Rey doelen, meent justitie.

Wessels

Dit bewijs zit in het strafdossier dat is opgebouwd tegen de van omkoping, witwassen en stemmenronselen verdachte Jos van Rey en diens vriend Van Pol. Oud-wethouder van Roermond en directeur van de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg Tilman Schreurs is medeverdachte. Ricardo Offermans was kandidaat burgemeester. Hij zou van Van Rey ambtsgeheimen hebben gekregen. Van Pol zegt in het boek te hebben gedoeld op zijn goede vriendschap met Dik Wessels, de man achter bouwconcern VolkerWessels. Piet van Pol zegt: ‘Ik heb nog nooit één euro gegeven’ aan Van Rey.