Verdachten grote cocaïnezaak op vrije voeten (UPDATE)

Emiel B. (42) en Emiel de B. zijn dinsdagmiddag door de rechtbank van Amsterdam op vrije voeten gesteld. Ze zijn verdachte in een groot onderzoek naar handel in cocaïne en witwassen. De twee zitten sinds juni vorig jaar vast, de rechtbank heeft hun voorlopige hechtenis nu onder voorwaarden geschorst.

Borg

De vrijlating is een tegenvaller voor het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Dat had gepleit voor een borgsom van respectievelijk 250.000 en 25.000 euro borg voor B. en De B.. Daarin ging de rechtbank niet mee. De twee komen maandag vrij en worden onder electronisch toezicht geplaatst.

Martha

De Guardia Civil voerde in Spanje vanaf 2013 een groot onderzoek uit naar de Brit Robert Dawes (foto rechts) en een aantal medeverdachten. Dawes (44) was volgens de politie een compagnon van de in 2014 geliquideerde Amsterdammer Gwenette Martha. Dawes staat momenteel terecht in Frankrijk voor smokkelen van 1.300 kilo cocaïne die op 20 september 2013 op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle in beslag werd genomen.

Naaste medewerker

Dawes wordt ervan verdacht jarenlang grote hoeveelheden cocaïne naar West-Europa te hebben gesmokkeld. Emiel B. wordt in het onderzoek van de Guardia Civil gezien als de naaste medewerker van Dawes. Hij is door de Spanjaarden meer dan zes keer in een ontmoeting met Dawes in Spanje geobserveerd en vloog in 2013 en 2014 meer dan 40 keer naar Malaga.

Vuilnis

Het Spaanse onderzoek leidde tot de huidige rechtszaak in Nederland. In Den Haag is de woning van B. tussen december 2015 tot en met april 2016 door de recherche voorzien van een microfoon en een camera. De recherche noteerde vervolgens gesprekken met onder meer drie Mexicanen over blokken en kilo’s cocaïne. Ook werd op basis van weggegooide geldwikkels in het vuilnis van B. berekend dat hij een bedrag van ruim 1,6 miljoen euro voorhanden heeft gehad.

Emiel de B. was volgens de politie de naaste medewerker van B. die diens woning gebruikte om de zaken in Nederland waar te nemen als B. in Spanje was.

Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete inbeslagnames die konden worden gelinkt aan B. of De B. Het is gebleven bij verdenking dat er op het woonwagenkampje waar B. woont cocaïne- en geldtransacties hebben plaatsgevonden, maar veel hard bewijs daarvoor is er niet.

Zie ook:

’15 liquidaties: een broodje aap-verhaal’

Connectie met Gwenette in mega-onderzoek (UPDATE)

Spanje pakt belangrijke Nederlandse verdachte (VIDEO)