Verdenkingen haven-corruptie breiden zich uit

Er blijken bij de politie tips te zijn binnengekomen over een corrupte persoon bij het Rotterdamse HARC-team en over een vrouwelijke douanier die met drugscriminelen zaken zou doen. Dat blijkt uit stukken waar Crimesite inzage in heeft gehad. Ook is er een tip over een link met de Amsterdamse onderwereld.

Door @Wim van de Pol

In het Hit and Run Cargo (HARC)-team werken de Zeehavenpolitie Rotterdam, de FIOD. en het Openbaar Ministerie samen. De Douane Rotterdam verzorgt de operationele ondersteuning. Het is een samenwerkingsverband dat met zeer gevoelige informatie omgaat omdat het team speciaal is gelast met het “vegen” en onderzoeken van (tips over) drugstransporten in de haven.

Getipt

In augustus 2015 blijkt de politie getipt te zijn over een persoon binnen het HARC-team die informatie zou lekken naar criminelen. De tip is gevoegd in het dossier van het lopende onderzoek naar Gert V. (foto rechts). Dit onderzoek is er slechts één van de al zeer complexe serie onderzoeken naar Henk E. en ruim tien andere verdachten, onder wie de douaneman Gerrit G.. In het dossier van douaneman Gert V. onderzoekt de recherche ook diens banden met fruithandelaar Jerry R., zelf verdachte in het 26Riesling-onderzoek.

In het onderzoek naar de andere douaneman Gerrit G. komt geheimzinnige verdachte X1, een contact van Dennis van den B.. Het is de vraag wie dat is en in welk dossier deze X1 voorkomt.

Het Openbaar Ministerie heeft jarenlang geprobeerd al die onderzoeken gescheiden voor de rechter te brengen, terwijl ze intern allemaal samenhangen vertonen. Het is één van de redenen dat advocaat Jan Boone woensdagmiddag de Rotterdamse rechtbank wraakte. Hij wil inzage in het totale beeld en de rechtbank wil dat totaal niet onderzoeken.

Naast de zaak van Gerrit G. loopt er bij de rechtbank een tweede zaak tegen een van een corruptie beschuldigde douaneman op dezelfde afdeling, namelijk die tegen Gertie V., die dit voorjaar werd aangehouden.

Vrouw

Uit de stukken die Crimesite heeft ingezien in de zaak van Gertie V. blijkt er nu ook een verdenking te zijn geweest tegen een derde douanier, en wel een vrouw. Of deze vrouw op dezelfde afdeling zou werken als Gerrit en Gertie staat niet in de tip zoals die in het dossier is beland. Mogelijk loopt er nog een derde onderzoek naar een persoon binnen de Douane, althans, als de tipgever die zich in augustus 2015 meldde de waarheid sprak en als justitie hierop actie heeft verricht.

Douanekantoor in Rotterdam

Geïnfiltreerd

Daarmee worden verdenkingen rond corruptie in de Rijnmond nog pijnlijker. Maandag bleek op de zitting tegen Henk E. dat een getuige in die zaak heeft gesproken over ‘zeven’ corrupte douaniers. Crimesite bracht eerder naar buiten dat de politie al in 2007 en 2011 pogingen heeft gedaan om bewijs tegen Gertie V. rond te krijgen.

Al met al wordt de vraag hoe lang en op welke schaal criminele organisaties de Douane in Rotterdam hebben geïnfiltreerd steeds prangender. Er zijn rond de tien douanemensen mogelijk verdacht. Op de afdeling van Gerrit G en Gertie V. werkten ruim twintig mensen. Ook is interessant waarom het Openbaar Ministerie kennelijk pas in 2014 een zaak tegen een douanier rond had en die zaak bij de rechtbank aanmeldde.

Nog meer transporten

Verschillende rechercheafdelingen draaien nu al overuren om uit de gigantische informatiekluwen over corruptie, drugstransporten en liquidaties conclusies te trekken. Het gaat inmiddels om tientallen onderzoeken. Ook verdachten in het moordonderzoek 26Koper zijn in verband gebracht met de Douane-onderzoeken, zoals in het geval van de moord op Rinus Moerer.

Uit de stukken die Crimesite heeft ingezien blijkt dat er in het onderzoek naar Jerry R. ook weer “nieuwe” cocaïnetransporten figureren, via Rotterdam en Antwerpen, waar eerder nog geen namen aan waren gekoppeld.

Ananassen

Er is in het dossier van Gertie V. ook sprake van een transport van 2.000 kilo cocaïne dat aan de orde is geweest in het programma Opsporing Verzocht. De politie vermoedt dat die partij verborgen zat in een container met ananassen die op 27 oktober 2015 is afgepakt van een vrachtwagenchauffeur bij Mijnsheerenland. De container is later leeg aangetroffen bij Moordrecht. Naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht (afgelopen januari) over dit incident kwam een tip binnen bij de politie over deze zending cocaïne die zou zijn ‘gefinancierd’ door drie Amsterdammers, bekenden in de onderwereld, die niet eerder in de douanezaken zijn genoemd. Of deze tip hout snijdt is niet duidelijk. De tip heeft geleid tot nader onderzoek maar niet tot concrete resultaten.

Zie eerdere berichten over de havenzaak:

Zie eerdere berichten:

‘Politie wilde liquidatie niet voorkomen’

Wie was de geheimzinnige drugshandelaar X1?

‘Beschuldiging advocaat is levensgevaarlijk’

‘OM wilde kroongetuigedeal in douane-zaak’

Schaduw van de Hakkelaar in het douane-dossier

Onderzoek tweede douanier strandde in 2011

OM heeft handen vol aan corruptie haven

Hoeveel zebra’s zijn er in de haven?

Verdachte coke-zaak uitgeleverd door Argentinië