‘Verkeerscontrole voor criminelen mag toch wel’

De zogenaamde dynamische verkeerscontrole moet toch kunnen. Dat adviseert de advocaat generaal althans aan de Hoge Raad, die de zaak in behandeling heeft. Bij een dynamische verkeerscontrole pikt de recherche auto’s uit, en vragen ze aan agenten in uniform om die te controleren in het kader van een verkeerscontrole.

Op die manier kan de politie op een relatief onopvallende manier aan informatie komen: de verkeersagenten vraagt de bestuurder van de auto om papieren, die de recherche dan door het systeem kan halen.

Misbruik van de wet

Een man die op die manier werd gepakt omdat hij een kilo wiet in zijn auto had liggen, spande een zaak aan. En het het gerechtshof bepaalde dat er met de dynamische verkeerscontrole misbruik wordt gemaakt van de Verkeerswet.

De politie vertelt de bestuurder immers dat ze aan de kant worden gezet vanwege een verkeerscontrole, maar in werkelijkheid gaat het daar helemaal niet om. Het hof bepaalde dan ook dat de politie de methode niet meer mag gebruiken.

Toestemming gegeven

Maar volgens de advocaat-generaal ligt dat anders. De verkeerspolitie mag namelijk vragen om de papieren van de bestuurder – dat is in overeenstemming met de wet. De auto werd daarop doorzocht, maar daarvoor is toestemming gevraagd aan de bestuurder. Daardoor is er volgens de advocaat-generaal geen direct verband tussen de verkeerscontrole en de doorzoeking, waarbij de drugs werd gevonden.

De advocaat-generaal vindt daarnaast dat het hof niet goed genoeg heeft onderbouwd dat de politie structureel misbruik maakt van de Verkeerswet. De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad dan ook om de zaak terug te sturen naar het gerechtshof.

Lees ook:

Streep door verkeerscontrole: zege voor de rechtsstaat (COLUMN)