Vermoorde Surinamer in coke-onderzoek

De Surinamer Franklin Waterval (alias “Brielle”) die vorige week dinsdag in Paramaribo werd doodgeschoten figureerde prominent in een jarenlang lopend Nederlands politieonderzoek naar cocaïnehandel. Medeverdachte Piet W. werd in die affaire veroordeeld tot zeven jaar cel.

Door @Wim van de Pol

Brielle behoorde tot de intimi van de Surinaamse president Desi Bouterse, en ging om met diens zoon Dino Bouterse maar ook met mensen van de zogeheten Counter Terrorism Unit (CTU), een soort speciale inlichtingendienst waar Dino enige tijd het hoofd van was. Brielle was eigenaar van de broodjeszaak Sabrosso, aan de Affi Jabbastraat. Hij werd in zijn auto doodgeschoten, een andere aanwezige kwam in kritieke toestand in het ziekenhuis terecht. De daders vuurden vanuit een donkergekleurde auto.

Startinformatie

Siegfried “Piet” W.

Rond 2010 opende justitie een onderzoek naar een groep mensen rondom Piet W., mede naar aanleiding van de vangst van 1.017 kilo cocaïne tussen dozen whisky in Rotterdam. In de anonieme startinformatie van de criminele inlichtingendienst die het Openbaar Ministerie gebruikte kwam Franklin “Brielle” Waterval voor als één van de personen die wereldwijd duizenden kilo’s cocaïne lieten vervoeren. Achteraf bleek dat deze informatie niet juist kon zijn en dat justitie al veel eerder onderzoek naar Piet W. deed en dat er ook in Suriname een groot onderzoek bleek te hebben gelopen.

‘Controlen’

Brielle’s telefoon werd getapt en hij blijkt veelvuldig met Piet W. en anderen contact te hebben gehad, niet alleen per telefoon maar ook fysiek. De Surinaamse president Bouterse en diens zoon Dino komen in de gesprekken ook ter sprake. In een gesprek van Piet W. uit 2011 is op zeker moment sprake van een ‘Baas-Man’, met wie Bouterse zou zijn bedoeld. W. verwijst in een gesprek naar Waterval die zou hebben gesuggereerd dat W. voor ‘Baas-man de onderwereld ging “controlen”.’

In de gesprekken is ook sprake van contacten die Waterval zou hebben met de CTU en met figuren die een ‘coup’ tegen Piet W. zouden beramen. Ook komt een cocaïnetransport op een Noord-Koreaans schip aan de orde. Het lijkt erop dat Waterval hierbij mogelijk betrokken zou zijn geweest.

De rechtbank in Rotterdam achtte uiteindelijk slechts een minderheid van de reeks transporten bewezen, maar veroordeelde W. en medeverdachten wel tot celstraffen. Brielle ontsprong de dans en werd niet vervolgd.