‘Verwarden’ niet meer naar politie

Steeds vaker moet de politie uitrukken voor mensen met een psychiatrische ziekte die in de problemen komen. In Brabant zijn er om die reden observatieruimtes ingericht voor ‘verwarde gevallen’, die daar nu heen worden gebracht, in plaats van in de cel gezet.

Vaker uitrukken

Het aantal incidenten met verwarde personen in Brabant stijgt sinds 2011. In dat jaar waren er 1.681 incidenten. Vijf jaar later waren dit er 3.596. Steeds vaker moet de politie hiervoor uitrukken. In Tilburg moest de politie vorig jaar 961 keer in actie komen. Den Bosch telde 697 meldingen, meldt het Brabants Dagblad.

Betere oplossing

Men heeft daarom voor een nieuwe aanpak gekozen, met de inrichting van observatieruimtes. Na Eindhoven, Oss en Helmond, krijgt nu ook Sint Michielsgestel zo’n ruimte. Volgens burgemeester Pommer van Sint Michielsgestel is dit een betere oplossing voor verwarde personen die met de politie in aanraking komen: ‘We moeten stoppen met het oppakken van zieke mensen en ze zonder behandelplan weer op straat zetten. Het is inhumaan en lost niets op.’

Minder prikkels

De nieuwe aanpak is gericht op zo min mogelijk politie-inzet en zoveel mogelijk directe zorg, door specialisten. ‘De politie doet nu te veel maatschappelijk werk’, vertelt een projectleider. De verwarde personen worden binnenkort ook niet meer met de politiewagen vervoerd, maar met de speciale “psychotaxi”, waardoor er minder prikkels voor de patiënten zullen zijn.

Geen afname

Aan het project nemen veertig gemeenten, politie, justitie, GGD en zorginstellingen in Oost-Brabant deel. Sinds het project is gestart, is er trouwens geen afname van het aantal probleemgevallen genoteerd. Maar dit zou volgens de gemeentes kunnen komen, doordat de politie beter is gaan registreren. Overigens lopen verwarde personen die concrete strafbare feiten hebben gepleegd, nog steeds wel degelijk kans om in de cel terecht te komen.