Voortvluchtigen ontlopen vaak korte straf

Naar driekwart van de ongeveer 11.000 personen die in Nederland een straf heeft openstaan zoekt de politie niet actief. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Politie en Wetenschap. Overheidsdiensten werken te weinig met de politie samen.

Minder dan twee maanden

Een kwart van de voortvluchtige personen heeft een langere straf, naar deze groep zware criminelen speurt de politie wel actief. Mensen met een kortere straf kunnen de dans relatief gemakkelijk ontspringen. Ongeveer de helft van de voortvluchtigen moet nog een straf uitzitten van minder dan twee maanden cel.

Werkwijze

Er is een vaste werkwijze voor de aanpak van voortvluchtigen bij de politie. De eerste 90 dagen gaan agenten in de gewone surveillance een keer of drie langs bij bekende adressen van de crimineel om te kijken of hij kan worden aangehouden. Als het dan niet is gelukt dan maakt de politie een afweging, mede op basis van de hoogte van de uitstaande straf. Enkele politie-eenheden ruimen volgens de onderzoekers standaard nog extra tijd in.

Toeval

Of een veroordeelde crimineel dan nog wordt aangehouden hangt veelal af van toeval. Vaak worden criminelen aangehouden voor een ander delict. Of ze lopen bij een verkeersovertreding of een grensoverschrijding tegen de lamp. Een deel neemt de wijk naar het buitenland, ook al omdat er veel buitenlanders onder zitten, een deel duikt onder.

Niet geregistreerd

Slechts 8 procent heeft de Nederlandse nationaliteit, 37 procent is afkomstig uit een niet-westers land en 27 procent komt uit Oost-Europa. De overgrote meerderheid zijn mannen die een veroordeling hebben voor vermogensdelicten zonder geweld, zoals diefstal, 13 procent heeft een drugsdelict op zijn naam.

De onderzoekers tekenen ook aan dat personen die voortvluchtig zijn niet als zodanig staan geregistreerd bij gemeenten of uitkeringsinstanties omdat de politie de informatie niet deelt. Voortvluchtigen kunnen zo soms toch een uitkering of een nieuw paspoort krijgen.

Volgens de politie zijn de aanbevelingen die naar aanleiding van het onderzoek worden gedaan opgenomen in de plannen of ze zijn inmiddels al in de praktijk gebracht.