CDA stelt vragen over Demmink

Naar aanleiding van de publicatie van een document waaruit blijkt dat de voormalige secretaris-generaal op het ministerie van Justitie verdachte was in een Turks onderzoek naar seksueel misbruik zijn er in de Tweede Kamer vragen gesteld door Peter Oskam en Pieter Omtzigt (beiden CDA) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Buitenlandse Zaken. 

Feitenonderzoek

Onderwerp is ook hoe het kan dat Nederland liet weten dat Joris Demmink niet in Turkije is geweest terwijl het Turkse Openbaar Ministerie dat wel heeft vastgesteld. Nadat er aangifte is gedaan door twee Turkse jongens wegens seksueel misbruik in Turkije door Demmink volgde een oriënterend feitenonderzoek door het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. De aangifte werd geseponeerd omdat de aangifte onvoldoende betrouwbaar werd geacht. De Kamerleden willen nu weten of het Nederlandse Openbaar Ministerie in het oriënterende feitenonderzoek aan de Turkse autoriteiten gevraagd of Demmink Turkije is ingereisd in de periode 1990-2013 of niet. Omtzigt en Oskam willen ook het eventuele antwoord van de Turkse autoriteiten op die vraag weten.

Stelligheid?

De Kamerleden vragen ook hoe het mogelijk is dat de Nederlandse ambassadeur in Turkije 'met grote stelligheid' verklaarde dat bewezen was dat Demmink nooit in Turkije geweest was in die periode, als nu Turkije zelf het tegendeel beweert. 

Advocaatkosten

Verder staat in de vragen hoe het mogelijk is dat de gepensioneerde Demmink advocaatkosten in juridische procedures die hij voert kan declareren bij de Nederlandse overheid terwijl hij die procedures zelf heeft aangespannen, bijvoorbeeld tegen het Algemeen Dagblad. Ze willen ook weten hoe hoog de totale advocaatkosten zijn en hoe hoog zijn de kosten die per uur aan de advocaat worden vergoed. De vraag is ook of hier een rechtsgrond voor is of dat dit een besluit van de minister was. De Kamerleden vragen zich af of er ooit een geval was waarin een voormalig ambtenaar juridische kosten vergoed kreeg voor een zaak die hij zelf aanspande.

Zie ook:

OM start opnieuw onderzoek Demmink (UPDATE)

 

Opstelten twijfelt niet over Demmink

 

Alle berichten over Demmink.