Vragen rond overlijden arrestant in politiecel (VIDEO)

Een arrestant die afgelopen maandag in de vroege ochtend is overleden in een politiecel in Houten is door verwurging of door een gebroken nek om het leven gekomen, aldus familie en nabestaanden van de 30-jarige man uit Nijkerk tegen Crimesite. Het OM ontkent dat.

Cellencomplex

Zij stellen grote vraagtekens bij de versie van de gebeurtenissen die de politie naar buiten heeft gebracht. Volgens een persbericht van de politie is de man overleden in het cellencomplex van de politie in Houten. Dat gebeurde nadat hij rond 00.45, vanwege zijn rijgedrag, opviel en achterna werd gezeten. De politie zegt dat hij ervandoor ging en uiteindelijk op de Langestraat in het centrum van Amersfoort aan de kant werd gezet en aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette de man zich. Vervolgens werd hij overgebracht naar het cellencomplex in Houten waar hij werd ingesloten. Kort daarna werd hij onwel en overgebracht naar een ziekenhuis waar hij in de loop van de nacht overleed.

Volgens het Openbaar Ministerie is de man niet door nekbreuk om het leven gekomen. Een woordvoerder tegen het AD: ‘Als de schouwarts dat zou hebben vastgesteld, hadden we de doodsoorzaak al geweten, en waren we een heel stuk verder. Uit de voorlopige resultaten van de autopsie blijkt van een nekbreuk niets. Hij is ook niet door het verstikking om het leven gekomen, want er zijn in zijn nek geen puntbloedingen zichtbaar. En ook hartfalen door zuurstoftekort kan worden uitgesloten.’ Volgens het OM is de doodsoorzaak dus nog niet duidelijk. Mogelijk brengt toxicologisch onderzoek nieuw licht op de zaak, aldus het OM.

Drukke plek

Volgens de familie is op een video’s van het incident in de Langestraat te zien dat de man toeterend door het centrum van Amersfoort rijdt. Ook zou te zien zijn dat zich meer dan tien politiemensen op hem wierpen.

Volgens de familie vertoont zijn lichaam sporen van mishandeling en ook bijtwonden, die kennelijk door een politiehond zijn toegebracht. ‘Hij is om een of andere reden in paniek raakt toen de politie hem staande wilde houden. Hij is toen naar een drukke plek gereden en heeft getoeterd om aandacht te trekken’, aldus een bekende van de familie. ‘Hij doet geen vlieg kwaad’.

Reanimatie

De familie vraagt zich ook af hoe het kan dat er om 01.30, dus kort na de arrestatie de brandweer naar de Langestraat is opgeroepen voor reanimatie en dat de verdachte toen toch in een politievoertuig is ‘gesleurd’ en naar Houten gereden. Van daar is rond 03.30 opnieuw een noodoproep voor reanimatie door een ambulance gedaan. Wat de doodsoorzaak is geweest is niet bekend gemaakt, maar familie spreekt van een gebroken nek. Een en ander roept de vraag op of de arrestant misschien in Amersfoort om 01.30 al met ernstig nekletsel in de arrestantenbus is geladen.

De Rijksrecherche is een onderzoek gestart. De politie heeft getuigen die van het incident in Amersfoort beelden hebben gemaakt gevraagd deze te delen met de politie. Volgens de familie moeten er in de Langestraat in het centrum van Amersfoort meerdere camera’s van de politie en particulieren aanwezig zijn, zodat de aanhouding goed moet zijn vastgelegd.