Vrijspraak voor Waalrese kofferbakmoord

Nadat het gerechtshof in Den Bosch één van de verdachten al voorlopig op vrije voeten stelde heeft het deze man vrijdag vrijgesproken van doodslag in de zaak van het lijk in de kofferbak in Waalre. Hij is wel veroordeeld tot twee jaar voor hulp bij het wegmaken van het lijk.

Onvoldoende bewijs

De rechtbank had Pascal K. tot 18 jaar. Zijn medeverdachte Michel van A. kreeg van de rechtbank tien jaar en tbs. Het gerechtshof veroordeelde Van A. tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag en voor het daarna wegmaken van het lijk. Het hof ziet onvoldoende bewijs om ook Pascal K. te veroordelen voor doodslag. Het Openbaar Ministerie vindt dat K. medepleger is van de doodslag op Eindhovenaar Mohamed Azzouzi op 30 april 2014.

Statiefpoot

De nu 33-jarige K. ging op 30 april 2013 met Azzouzi (29) op bezoek bij Van A., onder meer voor het afleveren van drugs. Deze deed alsof hij op zijn slaapkamer geld ging halen om de drugs te betalen, maar kwam terug met een ijzeren statiefpoot en begon het slachtoffer daarmee op zijn hoofd te slaan. Toen het slachtoffer nog geluid maakte, is hij door Van A. nogmaals geslagen en ook met een mes gestoken, en later in een slaapzak en vuilniszakken gerold. Vervolgens is het slachtoffer in de kofferbak van een auto gelegd. Deze auto, van de vader van het slachtoffer, is door de twee mannen eerst enige tijd bij een zwembad geparkeerd. Op 2 mei 2013 hebben ze de auto naar een bospad bij Waalre gereden en daar geprobeerd het lijk in de auto in brand te steken, om de doodslag te verdoezelen.

Geen gezamenlijke actie

Het hof vindt allereerst dat het beschikbare technisch bewijs onvoldoende houvast biedt om beide mannen te veroordelen voor de doodslag op het slachtoffer. Daarom zijn de afgelegde verklaringen van de verdachten getoetst. Van A. heeft bekend het slachtoffer te hebben doodgeslagen. Het hof veroordeelt hem voor doodslag. Hij heeft daarbij ook verklaard dat de 33-jarige man hem de opdracht gaf om het slachtoffer te doden en dat de 33-jarige hem heeft geholpen, onder meer door geweld te gebruiken. Aan dit deel van de verklaring van Van A. wil het hof echter geen doorslaggevende betekenis toekennen. Zijn verklaringen bij de politie en op de zittingen zijn in de loop van de tijd in toenemende mate psychotisch. Deskundigen hebben daarvan gezegd dat onduidelijk is wat waar is en wat waan. Van A. heeft Pascal K. bovendien een steeds grotere rol bij het geweld toegedicht. Dit is de reden waarom het hof die verklaringen over de samenwerking tussen de twee mannen bij de doodslag niet voor het bewijs gebruikt.

Chronisch psychotisch

Ook al heeft K. onvoldoende gedaan om de doodslag te voorkomen, er zijn voor het hof verder geen aanwijzingen dat hij een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de dood van het slachtoffer. Het hof spreekt de man van K. daarvan dus vrij. Wel wordt hij tot de maximale twee jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het samen wegmaken van het lijk.

Het hof vindt onvoldoende aanknopingspunten om te spreken van een vooropgezet plan om het slachtoffer naar de woning in Valkenswaard te lokken en hem daar te doden. Het is volgens het hof veel aannemelijker dat de 34-jarige man heeft gehandeld in een opwelling, in een plotselinge hevige drift. Daarom is er volgens het hof sprake van doodslag in plaats van moord. Bij onderzoek in het Pieter Baan Centrum is vastgesteld dat Van A. man al een aantal jaar lijdt aan schizofrenie en dat hij chronisch psychotisch is. Dit moet ook het geval zijn geweest toen hij het slachtoffer doodde. Daarom vindt het hof deze man verminderd toerekeningsvatbaar met betrekking tot het gebeurde en legt hem naast een gevangenisstraf van 8 jaar ook tbs met dwangverpleging op.

Het arrest in de zaak Pascal K..