Waarom de zaak van Henk E. een wespennest is

De rechtszaak tegen Henk E. – de man die wel eens als de godfather van de Rijnmond is aangeduid – kan een slepende affaire worden. De Rotterdamse rechtbank moet proberen twee drugstransporten te scheiden van een hele kluwen dossiers over andere drugstransporten en onderwereldmoorden.

Door @Wim van de Pol

Henk E. (64), zijn zoon Marco, zijn aangenomen zoon Jimmy en nog vijf andere verdachten staan terecht voor de rechtbank van Rotterdam voor onder meer het grootschalig smokkelen van cocaïne en omkopen van douaneambtenaar Gerrit G..

Concreet gaat het om twee transporten vanuit Zuid-Amerika die in het voorjaar van 2015 in containers de Rijnmond zouden zijn binnengebracht met hulp van douane-beambte Gerrit G., die voor een geldbedrag controle van drugscontainers achterwege zou hebben gelaten.

Er is 400 kilo daadwerkelijk gepakt. Dat klinkt overzichtelijk. Maar de zaak is dat niet.

Andere criminelen

Er waren namelijk volgens het Openbaar Ministerie rondom Gerrit G. buiten de groep van Henk E. nog zeker drie andere criminelen actief, die allemaal van de diensten van G. gebruik zouden hebben gemaakt. En die criminelen werkten gedurende een aantal jaren ook deels samen, in een tiental transporten.

Het OM heeft al die onderzoeken opgeknipt.

De drie andere criminelen worden separaat vervolgd en dat zorgt voor grote verwarring. Bijvoorbeeld bij het horen van getuigen die in meerdere zaken van belang zijn. En de strafdossiers zijn dat mogelijk ook. Het onderzoek naar Gerrit G. is niet in de zaak van Henk E. gevoegd. De advocaten willen dan ook inzage krijgen in dat dossier en een reeks andere deeldossiers.

600 kilo

Jan Boone

De advocaat van beroepscrimineel Henk E. is al jarenlang Jan Boone. Boone stelt dat het onderzoek in de zaak nog helemaal niet voltooid is, en dat het dus onmogelijk is de zaak inhoudelijk te behandelen.

Er is een aantal getuigen nog helemaal niet gehoord. Zo is er een man die meer kan vertellen over een rechtshulpverzoek aan Brazilië en over een Braziliaans onderzoek naar het transport van de 400 kilo. In dat verzoek wordt gesproken over Braziliaanse onderzoeksgegevens waaruit zou blijken dat er niet 400 kilo maar een hele ton coke was geladen.

‘Waar is die 600 kilo dan gebleven?’, riep Boone uit.

Hij eist daarom dat de rechtbank een onderzoek door de Rijksrecherche laat gelasten, omdat die 600 kilo in zijn ogen heel goed door corrupte douaneambtenaren achterover gedrukt kan zijn.

Arrestatie van Henk E.

Zeven douaniers

De rol van de Douane is de rode draad in de zaak. Er speelt naast de zaak tegen Gerrit G. immers ook nog een aparte strafzaak tegen diens directe collega Gertie V.. Boone wil beiden horen maar stelt dat dit niet mogelijk is als de dossiers van G. en V. hem onbekend zijn. Er is verder een getuige in de zaak, die in de fruitimport werkt, die heeft gezegd dat er wel zeven corrupte douaniers in de haven bezig waren.

De zaken tegen G. en V. worden later dit najaar voortgezet bij de rechtbank van Rotterdam.

Nog ingewikkelder

Om het nog ingewikkelder te maken spelen er verschillende moordonderzoeken die te maken hebben met mislukte transporten, bijvoorbeeld over de liquidatie van Rinus Moerer en de vergismoord op Rob Zweekhorst. En de aangenomen zoon van Henk E. en Henk E. zelf zijn ook nog verdachte van het plegen van een (mislukte) moordaanslag op medeverdachte René F..

Dinsdagmiddag komt de rechtbank met een besluit over alle verzoeken van de verdediging.

Zie eerdere berichten:

‘Politie wilde liquidatie niet voorkomen’

Wie was de geheimzinnige drugshandelaar X1?

‘Beschuldiging advocaat is levensgevaarlijk’

‘OM wilde kroongetuigedeal in douane-zaak’

Schaduw van de Hakkelaar in het douane-dossier

Onderzoek tweede douanier strandde in 2011

OM heeft handen vol aan corruptie haven

Hoeveel zebra’s zijn er in de haven?

Verdachte coke-zaak uitgeleverd door Argentinië