Weer bekentenis in Bende van Nijvel-zaak

Opnieuw heeft een oude bekende verklaard hand-en-spandiensten te hebben verleend aan de Bende van Nijvel. Het gaat dit keer om de 62-jarige Joël L., een voormalige informant van Staatsveiligheid. Hij is naar justitie gestapt, en heeft verklaard dat de groep in de Amerikaanse luchtmachtbasis in Chièvres in het zuiden van België was gevestigd.

L. zegt vluchtroutes voor de Bende van Nijvel te hebben verkend, in opdracht van een Belgische en Amerikaanse militair. ‘De routes die ik moest onderzoeken begonnen en eindigden bijna altijd op de luchtmachtbasis in Chièvres. Ik moest altijd de snelst mogelijke en voor de politie het lastigst te blokkeren routes zien te vinden’, zegt L. in de Belgische krant De Morgen.

Rijtijden oplijsten

‘Ik moest rijtijden oplijsten bij alle omstandigheden: zon, regen, duisternis… Voor elke route moesten alternatieven worden uitgetekend.’

L. zegt niet te hebben geweten dat hij routes voor de overvallen uitstippelde. Als op 27 september 1985 zowel de Delhaize in Eigenbrakel als in Overijse wordt overvallen, gaat er een belletje rinkelen. ‘De dag daarvoor heb ik de routes van Overijse en Eigenbrakel verkend. Ik was daar al mee bezig van in juni [sic]. Het was een van mijn grote opdrachten.’

Acht doden

Bij de overval in Overijse maakt de Bende 2,5 miljoen frank, 625.000 euro, buit. Maar meer dan de helft daarvan is waardeloos omdat het om afgestempelde cheques gaat, en de grote biljetten laten de daders liggen. De overvallen waren desalniettemin zeer gewelddadig: er vielen acht doden.

‘Het was een hele schok, die beelden op tv’, zegt L. over de overval. ‘Tot dan dacht ik altijd dat ik aan de goede kant stond.’

Vechten tegen de Russen

L. was in 1970 in Duitsland in legerdienst, waar hij onder bevel van majoor Jean Bougerol viel. Van Bougerol is bekend dat hij een geheim burgerleger leidde dat zich voorbereidde op een invasie van de Russen in West-Europa. Dat was destijds niet uniek: in heel Europa werden wapens en radiosystemen verstopt. Overigens ook in Nederland, waar sommige opslagplaatsen werden ontdekt door zware criminelen.

De Bende van Nijvel past volgens L. in die strategie, die door de Amerikanen zou zijn opgetuigd. De overvallen moesten de roep om een steviger, daadkrachtigere overheid versterken.

Toen een agent van de Staatsveiligheid L. vroeg om inlichtingen te verzamelen, zei hij ja. Later kreeg hij ook opdrachten van een Amerikaanse militair, om de routes te verkennen. Die zouden later dus zijn gebruikt door de Bende van Nijvel.

Extreem-rechtse groep

L. verklaarde eerder al eens over zijn werk tegenover onderzoeksjournalist René Haquin van de krant Le Soir. Volgens Haquin was er een verband met de burgerlegers en de extreem rechtse groepering Westland New Post. Onlangs verklaarde een voormalig lid van deze groep ook klussen voor de Bende van Nijvel te hebben gedaan, waaronder verkenningen.

In juni is L. drie dagen ondervraagd. Tijdens die ondervragingen werden er schoten gelost voor zijn woning in de Franse Pyreneeën. Het is niet duidelijk of er een verband is. Hij zegt zijn opdrachtgevers sinds september 1985 niet meer te hebben gesproken. Hij zegt niet eerder een verklaring te hebben afgelegd omdat hij niemand vertrouwde, ‘en zeker de politie niet’. Nu verklaart hij wel, omdat ‘het lang genoeg geduurd heeft’.

Lees ook:


België rekt verjaringstermijn Bende van Nijvel op

Verdachte Bende van Nijvel was eerder herkend

Belgen zoeken weer naar wapens Bende van Nijvel


Bende van Nijvel: topman Westland New Post opgepakt

Verdachte Bende van Nijvel al weer vrij