Zijn miljoenen kreeg Nyqvist niet terug

Het staat welhaast vast dat Ron Nyqvist zakelijk aan het kortste eind heeft getrokken in het gegoochel met de belegging van criminele miljoenen met Willem Endstra en de Bredase broers Rob en Eric Driesen. Hij kreeg zijn belegde geld niet terug. Hij vroeg ernaar maar werd in ruil bedreigd.

Door @Wim van de Pol

Over de zakelijke banden tussen Nyqvist, Endstra en de broers Driesen is het fijne nooit vastgesteld, ook al doordat het criminele geld is opgezogen door tientallen bv’s en schijnconstructies. Nyqvist vroeg Endstra en de Driesens begin 2001 om zijn geld. In plaats van geld kreeg hij onheilspellende belevenissen. Er ontplofte een handgranaat onder zijn auto, hij vond kogelgaten in auto’s en ramen en zijn huis werd eenmaal beschoten terwijl hij samen met zijn vriendin binnen was. In de lente van 2001 was Nyqvist doodsbang door deze anonieme bedreigingen. Kort daarna vermoordde hij de broers Driesen.

Geluidsopname

Tegen een verslaggever van BN/ De Stem verklaarde hij veel later, in de gevangenis, dat volgens hem de dreiging uit de hoek van Willem Endstra kwam. In dit verband bestaat er een pikante geluidsopname, die is gemaakt op het kantoor van Endstra aan de Amsterdamse Apollolaan in mei 2001. Het fragment is ooit uitgezonden door Nova (zie onder). Endstra is daar in gesprek met een Haagse vastgoedhandelaar en bespreekt op zeer koele en zakelijke toon de toedracht van de dubbele moord door Nyqvist. In de rechtszaak tegen Jan-Dirk Paarlberg heeft Willem Holleeder bij de rechter-commissaris gezegd ‘een keer’ een gesprek te hebben gehad met Nyqvist en de broers Driesen over het conflict. Volgens Holleeder had Nyqvist toen gezegd dat er een ‘spreekbuis’ tussen moest komen. Dat werd de Haagse vastgoedhandelaar die toen ook met Endstra in gesprek was op diens kantoor.

‘Aangeslagen’

Endstra hield Holleeder inhoudelijk niet op de hoogte van zijn perikelen met Nyqvist. Althans, Willem Holleeder zei verder: ‘Ik moest van Endstra aan Nyqvist een briefje brengen nadat de auto van laatstgenoemde was opgeblazen. Zowel Nyqvist als Endstra zeiden mij dat Endstra geld van Nyqvist had aangepakt.’ De echtgenote van Rob Driesen knoopte na de dood van haar man een seksuele relatie met Willem Endstra aan. In de garage van haar huis zouden ook een deel van de bekende “dagboekaantekeningen” van Endstra zijn gevonden. Zij bevestigde in een politieverhoor dat Nyqvist 20 miljoen gulden van Endstra en de Driesens tegoed zou hebben, wat Nyqvist ook zou hebben verteld. Zij vertelde ook dat Endstra erg ‘aangeslagen’ was geweest toen ze een keer samen het graf van van Rob Driesen hadden bezocht.

As

Mink Kok bekeek de verhouding tussen de Driesens, Endstra en Nyqvist heel anders. Kok ontkende juist dat er een directe relatie zou zijn geweest tussen Nyqvist en Endstra. In zijn uitgebreide verklaring tegenover de rechter-commissaris in de Zaak-Paarlberg zei Kok dat Nyqvist ‘nooit een cent’ aan Endstra had gegeven. Wel aan de Driesens. En van de Driesens had Kok geen hoge pet op. ‘Alles wat ze aanraakten veranderde in as.’ Volgens hem waren ‘de centjes’ van Nyqvist opgegaan aan de levensstijl van de Driesens. ‘Nyqvist moet maar eens kijken hoe vaak de Driesens in een privéjet naar Aruba zijn gevlogen’, zie Kok tegen de rechter-commissaris. Hoe het ook zij, inmiddels zijn drie direct betrokkenen, Endstra, de broers Driesen en Nyqvist, overleden.