‘Zware explosieven ingezet bij plofkraken’

Inzet van zware explosieven is de nieuwe trend bij plofkraken. Dat schrijft De Telegraaf. Tot voor kort kozen de krakers vooral voor gasflessen om geldautomaten te kraken. Momenteel vinden er veel plofkraken plaats in Nederland.

Gevels

In de tweede helft van vorig jaar was het aantal plofkraken in Nederland tot vrijwel nul gedaald, nu neemt et weer toe.

Bij berovingen van banken in Doetinchem, Enschede en Reusel werden gevels van panden weggeslagen of zeer zwaar beschadigd. Politie vindt regelmatig explosieven in auto’s van plofkrakers. De Explosieven Opruimingsdienst rukt soms uit om te controleren op explosieven die niet zijn afgegaan.

16 kraken

Tot eind 2013 waren er veel plofkraken in Nederland. Toen werden geldautomaten voorzien van uitrusting die de gasmethode onmogelijk maakte. Veel krakers zochten daarop hun heil in Duitsland. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 16 plofkraken gepleegd. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Nationale Politie hebben aan De Telegraaf bevestigd verontrust te zijn door de gewelddadige comeback van de plofkraak. Ook wordt geconstateerd dat de schade vele malen groter is dan voorheen.

Bij veel kraken zou flink geld zijn buitgemaakt.

Zwaarste

De politie wilde aan de De Telegraaf weinig informatie verstrekken over de aard van de explosieven, behalve dat het gaat om de ‘zwaarste’.

Het ligt voor de hand dat er stoffen als dynamiet, Semtex en C4 die op de zwarte markt verkrijgbaar zijn, worden ingezet. De krant schrijft dat ook handgranaten zijn gebruikt.

Zie ook:

Groei plofkraken bij supermarkten

Drie Utrechtse plofkrakers veroordeeld

Golf plofkraken gaat door