1,4 ton FARC-coke onderschept

In Colombia is afgelopen weekend 1,4 ton cocaïne afkomstig van guerrillagroep FARC onderschept. Speciale eenheden van het leger onderschepten een transport van het 57ste front van de FARC met cocaïne op de grens van de zogeheten Dariën Gap, het ontoegankelijke grensgebied tussen Panama en Colombia. Colombiaanse autoritieiten uitten het vermoeden dat de zending bestemd was voor het Mexicaanse Sinaloa-kartel. Dat hebben Colombiaanse media gemeld.

Embera-stam

De coke werd gedragen door ongeveer 100 leden van de Indiaanse Embera-stam die door de FARC zouden worden betaald. Iedere drager cocaïne in een rugzak hebben vervoerd. De Indianen zijn samen met enkele FARC-guerilla's aangehouden.

Oerwoud

Het Dariën-gebied (Tapón del Darién in het Spaans) beslaat honderden vierkante kilometers woeste heuvels bedekt met tropisch oerwoud. Tussen Panama en Colombia is geen verbinding over land. De weg eindigt aan Panamese kant na 43 kilometer in het bos. Er wonen enkele indianenstammen. Aan de Colombiaanse kant is het een groot natuurpark dat jarenlang gesloten is geweest omdat er guerilla's en drugsbendes opereren.

Licenties

Er zijn geruchten dat in Panama de neef van de voortvluchtige leider van het Sinaloa-kartel aanwezig is. FARC laat in de gebieden waar zij heer en meester is, in het centrale deel van Colombia cocaïne produceren. In maart heeft de FARC licenties voor coketransacties verkocht aan het Sinaloa-kartel. De FARC verhandelt de drugs ook zelf. De laatste jaren kopen Mexicaanse kartels als Sinaloa en de Zetas steeds vaker cocaïne in Colombia.

Ecuador

Sinaloa koopt ook veel cocaïne in het grensgebied tussen Ecuador en Colombia. De aanwezigheid van dat kartel in het oerwoud van Dariën is nieuw. De FARC noemt de strijders die in dat gebied aanwezig zijn het 57ste front. Coca-bladeren worden doorgaans geteelt in het centrale deel van Colombia in gebieden die op enige honderden meters hoog liggen. Recentelijk zijn er rapporten over cocateelt in het Panamese deel van de Dariën Gap.