82% MC-leden heeft crimineel verleden

Meer dan 80% van de leden van No Surrender, Hell’s Angels en Satudarah heeft een strafblad. Dat concludeert criminoloog Arjan Blokland in een studie, die hij met medewerking van politie en justitie deed. Hoogleraar Blokland, die verbonden is aan de Universiteit Leiden, kreeg toegang tot de justitiële documentatie van MC-leden.

Blokland vergeleek de criminele geschiedenis van 601 bij de politie bekende ‘outlaw motor gang’ leden. Daar legde hij een vergelijkbare groep van 300 “gewone” motorrijders van dezelfde leeftijd naast. Ook werden 100 rechterlijke uitspraken geanalyseerd.

Cijfers

82,4 procent van de OMG-leden heeft een veroordeling achter zijn naam staan. Bij de “gewone” motorrijders is dat 32,2 procent. Van die veroordeelde OMG-leden behoort 28 procent tot de categorie ‘zware criminelen’ met meer dan tien veroordelingen. Maar liefst 57,7 procent is weleens veroordeeld voor een geweldsdelict.

Carrière

De onderzoekers concluderen dat OMG-leden niet alleen vaker de wet overtreden, maar ook een langere criminele carrière hebben, waarbij zij ernstiger delicten plegen. Het valt op dat mensen met criminele neigingen of degenen die al een criminele geschiedenis hebben, eerder lid worden. Het hele onderzoeksrapport is hier te lezen

1800

De politie schat dat ongeveer 1800 mannen lid zijn van een motorbende. In het Parool zegt politiechef Miltenburg vandaag: ‘We komen ze overal tegen: van geweldszaken tot afpersing en prostitutie en van drugs- tot wapenhandel. Bij invallen vinden we ook vaak wapentuig; tot aan raketwerpers toe.’