‘ABN AMRO voor ruim 11 mln opgelicht’

In een onderzoek naar oplichting van de ABN AMRO bank zijn dinsdag in Nederland en op Bonaire door de FIOD 22 woningen en bedrijven doorzocht. Het strafrechtelijke onderzoek richt zich op een grootschalige fraude met incasso-opdrachten, faillissementsfraude en belastingfraude. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

De hoofdverdachten zijn twee broers van 44 en 51 jaar. De broers worden ervan verdacht dat ze in de periode van 2007 tot 2010 de ABN AMRO hebben opgelicht. De broers zouden meerdere incassocontracten hebben afgesloten bij de ABN AMRO waarmee geïncasseerd werd van eigen bankrekeningen.

Het vermoeden is dat de broers de ABM AMRO hiermee voor ruim 11 miljoen euro hebben opgelicht. Naast deze oplichting richt het onderzoek zich op faillissementsfraude en belastingfraude. Voor deze twee feiten is er nog een derde verdachte in beeld, een 45-jarige man.

In Nederland zijn drie woonhuizen en vier bedrijfspanden doorzocht in de provincies Gelderland en Zuid-Holland. Op Bonaire zijn 12 woningen en drie bedrijfspanden doorzocht. Tijdens de doorzoekingen is een grote hoeveelheid  administratie in beslag genomen. Daarnaast zijn onder andere luxe auto's (een Cadillac en een Rolls-Royce), een boot, vier pick-ups en meerdere scooters in beslag genomen. Ook is er 20.000 euro aan contant geld aangetroffen.