Telefoonabonnement onder dwang

De recherche in Purmerend heeft na een uitgebreid onderzoek negen mannen aangehouden die verdacht worden van afpersing en oplichting. Het gaat om mannen in de leeftijd van 17 tot en met 23 jaar afkomstig uit Purmerend, Amsterdam en Huizen. De recherche kwam de mannen deze zomer op het spoor nadat er tussen mei 2012 en juni 2013 meerdere aangiftes werden gedaan dat mensen onder dwang telefoonabonnementen hebben moeten afsluiten.

Smartphone

De aangiftes werden gedaan in onder meer Purmerend, Arnhem, Den Bosch en Amsterdam. Slachtoffers, meestal makkelijk beïnvloedbaar, werden door de verdachten benaderd met het verhaal dat ze eenvoudig geld konden verdienen wanneer zij een aantal telefoonabonnementen met een bijbehorende smartphone zouden afsluiten.

Geen klant

Wanneer een abonnement was afgesloten moesten de slachtoffers waardevolle nieuwe smartphones inleveren bij de verdachten en de verdachten verkochten het toestel vervolgens door aan handelaren. De slachtoffers werd wijsgemaakt dat zij verder geen klant zouden blijven bij de telefoonmaatschappij waar zij de abonnementen hadden afgesloten. Dit bleek niet het geval, waardoor de slachtoffers maandelijks de kosten van de abonnementen moesten ophoesten.

Bedreigingen

Per slachtoffer werden er tussen de drie en vijf abonnementen afgesloten, dus de maandelijkse kosten bedroegen in meerdere gevallen honderden euro’s. Naast oplichting worden de aangehouden mannen ook verdacht van afpersing. Het afsluiten van de abonnementen en het innemen van de telefoons ging in een aantal gevallen gepaard met bedreigingen waarbij ook wapens gebruikt zijn. Twee verdachten zitten op dit moment nog vast. Zij staan op 26 november als eerste voor de rechter.