Almeerse gokte met pgb-geld

Een vrouw uit Almere zou honderdduizenden euro’s aan pgb-zorggelden (persoonsgebonden budget) hebben vergokt in casino's en op internet. Yvonne B. (46) is door de rechtbank in Utrecht in voorlopige hechtenis gezet op verdenking van valsheid in geschrifte, belastingontduiking en witwassen. In totaal verdween er bijna een miljoen. Dat schrijft de papieren Telegraaf.

Het geld was bedoeld om kinderen met gedragsproblemen te ondersteunen. B. haalde met haar stichting ’Vrienden van Tom’ de subsidies binnen. Voor de Utrechtse rechtbank maakte ze volgens De Telegraaf 'een verwilderde indruk'. Ze verscheen met twee verschillende schoenen aan en deed een emotioneel beroep op de rechter om haar direct vrij te laten.

Vluchtgevaar

De rechtbank oordeelt dat het vluchtgevaar en kans op herhaling te groot om haar hechtenis te schorsen. B. zou vanuit vanuit het huis van bewaring en tijdens een korte schorsing van haar hechtenis hebben geprobeerd getuigen te beïnvloeden. Medeverdachte Ramon B., met Yvonne B. trouwplannen had, nam de benen nadat hij uit voorlopige hechtenis was ontslagen.

Isoleercel

De Almeerse vrouw heeft in haar cel regelmatig last van ernstige paniekaanvallen. Ze is regelmatig in een isoleercel geplaatst. Ze brak tijdens een paniekaanval aanval een been. Dit najaar wordt de zaak inhoudelijk behandeld.