‘Antilliaanse strijd ook in Nederland’

Elsevier schrijft over de uit Curaçao overgewaaide strijd tussen Antilliaanse criminele groepen, zoals No Limit Soldiers (NLS) en Buena Vista City (BVC). Het blad linkt een aantal schietpartijen in Nederland aan deze groepen.

Volkswijken

Volgens Elsevier zijn veel schietincident in Rotterdam en Den Haag het gevolg van de oorlog tussen No Limit Soldiers (NLS) en Buena Vista City (BVC). NLS stamt uit Koraal Specht en BVC uit Buena Vista, beide volkswijken in Willemstad. Aanleiding voor de onenigheid zou een ruzie over een partij cocaïne zijn. Elsevier schrijft dat er 28 doden zijn gevallen. In 2014 raakten zeven omstanders gewond na een schietpartij tussen de groepen op het vliegveld van Willemstad, twee leden van BVC vonden daarbij de dood.

Cijntje

Een voorbeeld is de schietpartij op 30 januari 2013 bij Metro Slinge in Rotterdam. De 34-jarige Mervin A. (Machiavelli) van BVC schoot voor de ingang Gilbert H. (21) van NLS neer. Diens metgezel Reyno C. (25, alias Bomba) schoot terug. Ander voorbeeld: zaterdag 11 juli 2015, toen in de binnenstad van Den Haag om 04.30 de 31-jarige Jursley Cijntje alias Pretu (‘zwarte’) werd neergeschoten voor het danscafé La Suegra. Hij overleed in het ziekenhuis. Cijntje was NLS en was drie maanden voor zijn dood van Curaçao terugverhuisd naar Nederland. Hij woonde bij de moeder van zijn kind. Vijf jaar geleden was Cijntje verdachte van de moord in Zoetermeer op de 22-jarige Antilliaan Quincy Johanna. Tegen Cijntje was geen bewijs. Zijn vriend Gino L. alias Cora (‘rode’) kreeg negen jaar. Ook die is naar verluidt een prominent lid van NLS.

Landelijke analyse

Antilliaanse criminele mannen reizen veel heen en weer tussen de Cariben en Nederland en hebben ook in Nederland doorgaans meerdere adressen in verschillende grote steden. Dat maakt het voor de politie moeilijk om grip op hen te houden. De Rotterdamse politie heeft sinds 2008 het Pagang team tegen Antilliaanse roofovervallers. Inmiddels is in Rotterdam de Infocel Cariben opgericht. Een landelijke analyse heeft een ‘subjectenlijst’ van ruim vijftig personen opgeleverd die zich met zware misdaad bezig zouden houden. De politie zegt dat het totale aantal Antilliaanse personen dat in de zware misdaad zit veel groter is.

25ste jaar

Criminologisch onderzoek wijst uit dat de meerderheid van jongemannen uit andere ethnische milieus (Marokkaans, Surinaams, Nederlands) na hun 25ste jaar uit de criminaliteit stappen. Bij Antillianen is dat juist niet het geval. In Nederland wonen een kleine 150.000 Antillianen maar het werkelijke aantal is door de grote mobiliteit niet duidelijk.

Zie ook:

Agent in liquidatiezaak ‘kende moordplannen niet’

Aanslag PI Sint Maarten door corruptie

Eis: tot levenslang voor liquidaties Curaçao

Shurendy Q. geheel vrijgesproken

Alle berichten over No Limit Soldiers.