België onderzoekt perfecte nep-diamant

Justitie in Antwerpen onderzoekt oplichting met ‘synthetische diamanten’ die zo goed lijken dat de vervalsing niet is te ontdekken met een microscoop. Volgens het Antwerpse gerecht kan de diamant de wereldwijde handel bedreigen.

Een gespecialiseerd laboratorium kwam de nep-diamanten op het spoor en heeft zo’n 600 stenen ontdekt. Die werden als echte diamanten verkocht. Ook diamantairs met jarenlange ervaring kunnen het onderscheid niet maken, schrijft de Belgische krant De Tijd.

De makers van de namaakdiamanten hebben afwijkingen aan de stenen toegevoegd, zodat de stenen natuurlijk echt lijken.Het Antwerpse parket wil alleen bevestigen dat de fraude wordt onderzocht. Volgens bronnen van De Tijd heeft justitie geen idee wie de diamanten heeft gemaakt.

Om fraude te voorkomen sturen handelaren diamanten naar een lab. Bij steentjes van 0,30 karaat – wat nu het geval is – kijken diamantairs vaak zelf of de diamant echt is. Het is daarom moeilijk in te schatten hoeveel van deze nepdiamanten er wereldwijd zijn.

Lees ook:

21 miljoen aan diamanten geroofd in Antwerpen

Diamantairs Antwerpen huren bodyguards in