‘Blij met de dood van Martin Kok’

Niet iedereen rouwt om de dood van misdaadblogger Martin Kok. De nabestaanden van Mike Priem, de bloemenhandelaar die in 2001 werd doodgeschoten door Kok, zijn blij dat er ‘eindelijk gerechtigheid’ is, zo vertelt Priem’s moeder vandaag in de Telegraaf.

‘Eindelijk heeft hij zijn verdiende loon gekregen’, was de eerste reactie van Ans van der Star toen ze hoorde dat Martin Kok was geliquideerd. ‘Na vijftien jaar rouw voelt Koks dood als gerechtigheid.’

Omgangsregeling

De 34-jarige Mike had een jaar daarvoor Sandra leren kennen op een verjaardagsfeestje. Sandra was de ex van Martin. Ze hadden allebei kinderen uit een eerdere relatie: Mike twee dochters, Sandra twee zoontjes. Tussen Martin en Sandra bestond onenigheid over de omgangsregeling. Sandra wilde niet dat Martin de kinderen zo vaak ophaalde en meenam. ‘Hij kwam te pas en te onpas zijn kinderen halen’, vertelt Mike’s moeder. ‘Alleen maar om te jennen. En die kleine jongens riepen al tegen Mike: “Papa gaat jou doodschieten”.

Pistool

Op 24 juli 2001 stapt Martin met een doorgeladen pistool in de auto naar Zwaag, waar Sandra inmiddels met haar nieuwe vriend Mike woont. Aan de deur zwaait hij met het vuurwapen en wil hij binnengelaten worden. Sandra belt in paniek met 112. ‘Mijn ex staat hier aan de deur met een pistool, Martin Kok, kom snel’, smeekt Sandra. Maar het is al te laat Martin baant zich schietend een weg naar binnen. Mike pakt een schroevendraaier en probeert zich te verweren, maar is kansloos tegen de kogels van Martin. Hij wordt voor de ogen van Sandra doodgeschoten.

Spijt

Martin heeft nooit spijt over de laffe moord betuigd. Hij plaatste zelfs foto’s van het dode slachtoffer op zijn blog en de geluidsopname van het 112 gesprek (dat hij terugvond in zijn politiedossier) verkocht hij voor 69 cent per gesprek via een betaallijn. De moeder van Mike vandaag in de Telegraaf: ‘Dat was zo mensonterend voor ons. Zei-ie er ook nog bij, dat Mike hem had proberen te steken. Nou, Mike was kansloos. Hij deed de deur open en werd gelijk doodgeschoten.’ Kok kreeg een gevangenisstraf van veertien jaar voor de moord op Priem.

Gerechtigheid

De dochters en moeder van Mike Priem hadden vorige week het gevoel dat Martin Kok eindelijk zijn verdiende loon kreeg, toen hij bij club Bocaccio werd neergeschoten. ‘Ik ga dit weekeinde met mijn dochter naar het graf van Mike. We zetten een kerstboompje op zijn graf. En we hebben veel te bespreken. Ik zal hem vertellen wat er afgelopen week allemaal is gebeurd. Eindelijk gerechtigheid.’