Weer computerexpert gepakt voor havenhack

De Belgische politie heeft in een onderzoek naar een Nederlandse organisatie die handelde in drugs een Belgische informaticus en cybercrime-expert aangehouden. Het gaat om Wence Van der M., die computersystemen van havenbedrijven in Antwerpen zou hebben gekraakt.

Dat meldt CrimescenePro. In de zaak werden eerder al de informatici Filip M. en Davy Van de M. aangehouden. De drie zouden tot de top van de technologiesector in Vlaanderen behoren. 

Hacks en keyloggers

De informatici stonden bekend als ethische hackers, die fouten in de beveiliging van systemen opsporen om de beveiliging te kunnen verbeteren. Nu worden ze verdacht van het hacken van bedrijfsnetwerken in opdracht van een criminele organisatie.

De hacks werden gepleegd met onder meer kwaadaardige software die in een bijlage van email was verborgen. Maar er werd ook bij kantoren ingebroken om keyloggers te plaatsen tussen toetsenbord en computerkast. Soms werden ook screenshots en toetsaanslagen doorgezonden naar een externe server van de drugshandelaren.

Klemgereden coketransport

De aangevallen bedrijven, PSA en DP World, zijn containerbehandelaars die in de haven van Antwerpen werken. Door in het systeem van deze bedrijven in te breken, konden de locatie en verplaatsing van de containers, waarin drugs werd gesmokkeld, worden beïnvloed. Hierdoor konden chauffeurs van de organisatie eerder bij de container zijn dan de transporteur.

Ook kregen de criminelen pincodes en vrachtdocumenten in handen, waardoor ze op het terrein waar de containers werden gelost konden komen. Een keer kwam de transporteur echter eerder dan de criminelen, waardoor de container al op de vrachtwagen stond. Die vrachtwagen is toen later klemgereden en beschoten met AK-47's.

Hollow point munitie

In het onderzoek werden in juni al zeven mannen aangehouden die verdacht werden van grootschalige smokkel van coke. Er werden toen 23 panden doorzocht, waarbij computers, administratie, een vuurwapen, kogelvrije vesten en contant geld in beslag is genomen. 

Een van de verdachten verdachte had een doorgeladen pistool onder zijn kussen liggen, geladen met ‘hollow point kogels’, die bij inslag uit elkaar spatten om extra schade te veroorzaken. Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Lees ook:

Zat chauffeur in complot?

Meer vragen over coke-overval

Antwerpse cokecontainers klemgereden