‘Crowdfunding om van de moordlijst af te komen’ (UPDATE)

In 2016 heeft een groep Utrechtse criminelen 130.000 euro ingezameld en betaald aan Ridouan Taghi om een vriend van een dodenlijst af te krijgen. Dat zou zijn gedaan na de mislukte poging om Abdelkarim “Abs” A. (50) te liquideren. Dat schrijft het Algemeen Dagblad die zich baseert op verklaringen van kroongetuige Nabil B. en bronnen in het criminele milieu.

Utrecht-Kanaleneiland

De poging om A. te liquideren is een van de levensdelicten die Ridouan Taghi (41) en medeverdachten ten laste is gelegd en wordt behandeld in het lopende Marengo-proces waarin zestien verdachten terechtstaan bij de rechtbank in Amsterdam.

Op 11 oktober 2016 werd er even na 19.45 geschoten op een auto in Utrecht-Kanaleneiland. De bestuurder van de auto was Abdelkarim A.. In zijn verklaring bij de politie zegt hij geen idee te hebben wie die aanslag kan hebben laten plegen. Maar kort voor de verklaring zegt hij tegen rechercheurs precies te weten wie het was. Hij wil erover zwijgen omdat praten het ‘alleen nog maar moeilijker zou maken.

130.000 euro

Kroongetuige Nabil B. heeft vertelt dat A. 200 kilo hasj heeft gekregen van Taghi om te verkopen maar dat hij er geen geld voor had betaalt en was bestolen zodat er 130.000 euro open stond. Volgens B. wilde Taghi dat A. werd geliquideerd, ook uit gekraakte pgp-berichten zou dat blijken. Nabil B. ging aan het werk om A. te volgen en foto’s van hem te maken om de liquidatie voor te bereiden zodat ‘de heads’ (de schutters) hem op zeker moment kunnen doodschieten. De liquidatie zou volgens B. drie keer zijn mislukt, net als op 11oktober 2016. Nabil B. zegt zelfs daar ter plaatse te zijn geweest en gezien te hebben dat A. nog leefde. De schutters zijn nooit gearresteerd. Er zijn wel verdachten aangehouden in Amsterdam na een achtervolging maar zij bleken niets met de schietpartij van doen te hebben gehad.

Op tijd

In de dagen daarna zouden volgens het Algemeen Dagblad verschillende Utrechtse criminelen geld op tafel hebben gelegd met bedragen van vijf tot tienduizend euro. Ook Saïd Razzouki (46) zou naar verluidt hebben ingelegd. Taghi zou een week uitstel hebben gegeven. Het geld wordt op tijd verzameld en betaald, aldus Nabil B., en Taghi zou tevreden zijn geweest.

Zie ook:

Hoe een motoragent de groep Taghi informatie verschafte